Decembrie – luna cadourilor și a inaugurărilor de drumuri de mare viteză. Tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești dă tonul! (VIDEO)

Publicat: 17 oct. 2024, 18:52, de Marian Apipie, în ECONOMIE , ? cititori
Decembrie – luna cadourilor și a inaugurărilor de drumuri de mare viteză. Tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești dă tonul! (VIDEO)
Decembrie – luna cadourilor și a inaugurărilor de drumuri de mare viteză. Tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești dă tonul!

Decembrie nu va fi doar luna cadourilor în acest an, ci și cea a inaugurărilor de drumuri de mare viteză. Peste 140 de kilometri de autostradă și drum expres vor fi dați în trafic până la finele anului 2024. Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe șantierul tronsonului 1 al DEx12 Craiova – Pitești. Un tronson care va fi deschis chiar de la finele lunii noiembrie. Doar la Craiova, Crăciunul vine, oricum, mai devreme.

Este timpul inaugurărilor de drumuri de mare viteză în România! În noiembrie – decembrie vor fi dați în trafic peste 140 km, este anunțul minstrului Sorin Grindeanu, aflat, joi, în vizită pe tronsoanele 4 și 1 ale drumului expres Craiova – Pitești. Acesta a pomenit nu doar de DEx12 Craiova – Pitești (49,52 km în total), ci și de un lot de 15 km din Secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș a A1 Sibiu – Pitești. Grindeanu a adunat aici și cele 4 loturi ale A7 Buzău – Focșani (82,44 km), la care lucrează grupul UMB.

„15 km din Autostrada Sibiu – Pitești și 49,52 km din Drumul Expres Craiova – Pitești vor fi deschiși circulației până la finalul acestui an! Toți cei aproximativ 65 km sunt finalizați înainte de termenul contractual (2025). Ne bazăm pe un ritm alert și pe celelalte șantiere de infrastructură mare!“, a fost mesajul lui Sorin Grindeanu.

Oficialul de la Transporturi a precizat că „în noiembrie se vor da în circulație primii 20 de kilometri ai DEx12, până la descărcarea de la Albota“, restul de 12 kilometri ai tronsonului 4, până la A1, urmând să fie gata la finalul anului. „În acest moment, se lucrează intens pe cele două tronsoane (DEx12 – n.r.), atât la turnarea stratului de uzură, cât și la poduri, drumuri de legătură și la montarea elementele de siguranță rutieră. Primul tronson care se va deschide va fi cel cuprins între Craiova și Balș, la sfârșitul lunii noiembrie“, a explicat Sorin Grindeanu.

Tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești dă tonul inaugurărilor de drumuri de mare viteză. Grindeanu: Îi felicit pe constructori

Tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești va fi primul inaugurat. Asocierea Ozaltin – Strade Bauunternehmung – Visio s-a mișcat foarte bine pe acest lot de 17,7 km preluat în urmă cu fix un an (17 octombrie 2023). De altfel, și ministrul Grindeanu i-a felicitat pe constructorii turci și români pentru modul cum s-au mobilizat (Ozaltin este o companie turcească, dar Strade Bauunternehmung este un antreprenor român, chiar din Craiova).

„După 25 noiembrie se va circula pe acest tronson de 17,7 km și vreau să-i felicit pe constructori. Au luat această lucrare când progresul era până în 50% și au reușit într-un an să facă ce nu au reușit ceilalți în 4 ani. Este un lucru foarte bun, îi felicit încă o data, au mers într-un ritm alert, iar rezultatele se văd. Pe toate cele trei loturi de autostradă de care am vorbit s-a lucrat bine și sunt optimist că toate termenele anunțate vor fi respectate. Sigur, sper să nu avem parte de o lună super ploioasă, dar eu cred că și Dumnezeu ține cu noi cât să terminăm aceste loturi obsolut necesare pentru Oltenia, pentru Craiova și nu doar.

Eu când plec de la Timișoara la București o data o iau pe Sibiu, o data pe Craiova. Când se vor da în circulație aceste două tronsoane ale drumului expres, în mod sigur o să vin de la Timișoara la București doar pe aici, pentru că este o rută mai rapidă și nici nu te poate duce la eventuale blocaje în trafic, cum se poate întâmpla pe Valea Oltului“, a declarant Sorin Grindeanu.

La ce se lucrează în prezent

Potrivit lui Sorin Scarlat, managerul de proiect din partea Asocierii Ozaltin – Strade – Visio, pe tronsonul 1 al DEx12 se lucrează, în prezent, la elementele de siguranța circulației.

„Suntem pe ultima sută de metri, deja suntem în faza în care lucrăm la elementele de siguranța circulației: garduri de protecție, parapet, marcaje orizontale și semnalizarea verticală. Mobilizarea este corespunzătoare pentru ultimele etape din faza de construcție, iar în utima săptămână a lunii noiembrie drumul va fi dat în circulație, cu șase luni mai devreme față de termenul contractual stabilit“, a afirmat Sorin Scarlat.

Șeful CNAIR: „Sunt șanse reale să se circule anul acesta de la Craiova la București pe drum de mare viteză!“

Inaugurările preconizate au fost prezentate și de către directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. „Sunt șanse reale să se circule anul acesta de la Craiova la București pe drum de mare viteză! Majoritatea lucrărilor pe Tronsoanele 1 și 4 ale DEx12 Craiova – Pitești se pot finaliza până la sfârșitul anului. În primăvara anului viitor, se va da în circulație și pasajul peste A1. Până atunci se va asigura conexiunea dintre DEx12 și A1, pe sensul București – Craiova, printr-o variantă provizorie. Tot anul acesta se va circula pe încă 15 km noi din autostrada Sibiu – Pitești!

În urma verificărilor de astăzi, am constatat, din nou, că antreprenorii români, turci și italieni sunt bine mobilizați pe șantierele pe care, în prezent, se lucrează:

  • A1 Sibiu-Pitești, Secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș: 30,35 km. Antreprenorul italian Webuild va finaliza 15 km anul acesta (înainte de termenul contractual: 2025)
  • DEx12 Craiova-Pitești, Tronsonul 4 Colonești – Oarja – Pitești: 32,82 km. Constructorul român UMB deschide circulația anul acesta (termenul contractual: 2025)
  • DEx12 Craiova – Pitești, Tronsonul 1 Craiova – Robănești: 17,7 km. Constructorul turc Ozaltin deschide circulația tot anul acesta (termenul contractual: 2025).

Respectarea acestor termene depinde însă în mare măsură de condițiile meteorologice din următoarea perioadă“, a fost mesajul șefului CNAIR.

Citește și: Finisoarele s-au luat la întrecere pe tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești (VIDEO)