Lasconi își apără proprii penali și atacă statul de drept: „în instituții încearcă să-ți facă dosare”

Publicat: 17 oct. 2024, 19:48, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Lasconi își apără proprii penali și atacă statul de drept: „în instituții încearcă să-ți facă dosare”
Lasconi își apără proprii penali și atacă statul de drept: „în instituții încearcă să-ți facă dosare”

Elena Lasconi pare să susțină inițiativa ”Fără penali în funcții publice” doar pentru alte partide. La USR, propriul partid, nu se aplică. Ba chiar mai mult, șefa USR spune că un dosar penal, nici măcar trimiterea în judecată,  nu înseamnă nimic, pentru că ”instituțiile sunt politizate, încearcă să-ți creeze, să-ți facă dosare”. De altfel, chiar Elena Lasconi a fost cea care a semnat lista pentru parlamentare unde Clotilde Armand, trimisă în judecată, este candidată.

Întrebată cum susține inițiativa „Fără penali în funcții publice” dacă chiar USR promovează  pe liste oameni care au probleme penale, Elena Lasconi a răspuns, vizibil iritată de întrebare „vă spun și în calitate de primar, instituțiile sunt politizate, încearcă să-ți creeze, să-ți facă dosare. Pe mine mă interesează ce spune judecătorul”.

Pentru că nu a avut nicio altă explicație, a schimbat repede subiectul, încercând să arate că există astfel de situații și la alte partide.

”Dar e ciudat să arătați cu degetul spre USR, în condițiile în care nu s-a auzit de niciun USR-ist care să fi luat vreun cent vreodată, vreun leu. Alții fură cu portbagajele. Pe candidatul la prezidențiale al USR îl întrebați de ce nu-și mai aduce aminte în detaliu cum a luat un proiect în urmă cu 23 de ani și alții fură cu portbagajul”, a mai spus Lasconi.

Fără penali pe listele PSD

Pe listele PSD pentru parlamentare nu există persoane cu dosare penale sau declarați incompatibili. Decizia a fost luată în unanimitate, la propunerea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, după ce, încă de acum 4 ani, social-democrații luaseră decizia ca pe listele partidului să nu existe persoane care au dosare penale, indiferent de stadiul acestora.

”Vă anunț oficial că o să cer colegilor mei ca niciun candidat pe listele Partidului Social-Democrat să nu fie, dacă este, trimis în judecată. Nu dacă are o sentință în prima instanță. (…) Și veți vedea că niciun candidat pe listele Partidului Social-Democrat nu va fi, dacă este trimis în judecată într-o cauză penală. Aia vă spun cu certitudine”, a declarat Marcel Ciolacu.

USR a schimbat foaia de la ”fără penali” la ”câțiva penali”

După ce au redefinit de mai multe ori definiția penalului, acum cei din USR vin cu o nouă variantă, cea în care penal devine doar cel condamnat în primă instanță.

”Președinta partidului, Elena Lasconi, a propus o rezoluție care stabilește că orice membru USR care este condamnat penal pentru o infracțiune săvârșită cu intenție, în primă instanță, va fi exclus din partid, dacă nu își va da demisia din USR și din orice funcție publică”, a transmis USR printr-un comunicat de presă.

Cu toate astea, Clotilde Armand, trimisă în judecată după ce și-a majorat singură salariul de primar și practic a prejudiciat statul român, folosindu-se de funcția de primar pe care o deținea la vremea respectivă, este pe lista USR București și ocupă un loc eligibil de senator.