Se deschide circulația pe încă o autostradă din România! Patru loturi, predate „la cheie“ de UMB (VIDEO)

Publicat: 18 oct. 2024, 14:18, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Se deschide circulația pe încă o autostradă din România! Patru loturi, predate „la cheie“ de UMB (VIDEO)
Se deschide circulația pe încă o autostradă din România! Patru loturi, predate „la cheie“ de UMB. Mai rămâne doar podul peste râul Buzău

2024 nu va rămâne în istorie doar ca un an electoral, ci și ca unul în care s-au dat în folosință peste 140 de kilometri de drumuri de mare viteză. Și asta în interval de o lună: noiembrie – decembrie. Majoritatea loturilor de drum care vor fi deschise circulației sunt construite de grupul UMB, de departe cel mai puternic constructor român în materie de infrastructură rutieră.

Se deschide circulația pe încă o autostradă din România: segmentul Buzău – Focşani din Autostrada Moldovei (A7). Mai exact, cei 82,44 km construiți de firmele lui Dorinel Umbrărescu – loturile 1-4 ale A7 Buzău – Focșani. Șantierul a fost vizitat, vineri, de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și de directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. Asta după ce, joi, demnitarul a fost pe loturile 1 și 4 ale DEx12 Craiova – Pitești. Și aici, ca și la Buzău, s-a anunțat darea în folosință a acestor drumuri până la finele anului.

„Până la sfârșitul acestui an se va circula între Buzău și Focșani pe autostradă! Sunt aproape 83 de km finalizați, în mare parte, înainte de termenul contractual. Constructorul român a fost foarte bine mobilizat tot anul în șantier, iar rezultatele se văd. Mai rămâne de finalizat podul peste râul Buzău, care va face legătura cu Lotul 3 al Autostrăzii Ploiești – Buzău (Buzău-Pietroasele)“, a fost mesajul lui Sorin Grindeanu, postat pe Facebook.

Se deschide circulația pe încă o autostradă din România. Marcel Ciolacu: „Este pentru prima oară când vedem ceva concret și nu promisiuni înainte de campania electorală“

Pe șantierul de la Buzău a fost prezent și premierul Marcel Ciolacu. Acesta, împreună cu Sorin Grindeanu și Cristian Pistol, a vizitat nu doar drumul, ci și podul peste râul Buzău, aflat în lucru și singurul din proiect care nu va fi gata anul acesta. Ciolacu a avut și primul cuvânt, anunțând că în acest an vor fi dați în folosință cei 84 km de la Buzău la Focșani.

„Ne-am obișnuit să venim pe A7, Autostrada Moldovei, iar în spatele meu este al doilea pod ca mărime din România, are 1.360 de metri, este lucrarea cea mai complicată pe acest lot. Din discuțiile avute cu domnul ministru și cu constructorii, anul acesta se vor da în folosință 84,6 km de la Buzău la Focșani și mai sunt cele două loturi între Ploiești și Pietroasele, aproape încă 50 de kilometri. Am tot auzit discuții că nu s-au tras sume din PNRR. Anunțăm că MT a atras până acum din PNRR 1,5 miliarde de euro, din cele 2,3 miliarde de euro alocate pentru infrastructura rutieră. Nu știu de ce ne lansăm în astfel de contradicții, decât să vorbim de o bună guvernare. Este pentru prima oară când vedem ceva concret și nu promisiuni înainte de campania electorală“, a spus Marcel Ciolacu.

Termenele de finalizare ale loturilor care formează segmentul Buzău – Focșani, devansate cu șase luni, respectiv un an

Premierul a fost completat de ministrul Grindeanu, care a venit cu termenele de deschidere ale loturilor anunțate deja, cu mențiunea că toate cele 4 loturi de pe A7 Buzău – Focșani vor fi date în folosință cu mult înainte de termenele contractuale.

„Eu vă dau niște date concrete. Pe 1 noiembrie se dă în circulație lotul 4 de lângă Focșani, acea «cocoașă» de care se tot vorbește. După o săptămâna vom da în circulație loturile 1 și 2, de pe Buzău – Focșani, după o altă săptămână o sa dăm în circulație tronsonul 1 de la Craiova, deci mergem la drumul expres Craiova – Pitești, și după încă o săptămână venim iar aici. Undeva până în data de 1 decembrie toate cele 4 loturi vor fi date în circulație. Asta arată seriozitatea celor care construiesc. Termenele pe lotul 1 și 4 sunt în mai 2025, termenele pe loturile 2 și 3, în decembrie 2025. Vorbim așadar de o devansare cu un an, respectiv cu 6 luni. Merită toate aprecierile noastre“, a afirmat Sorin Grindeanu.

„Asta nu înseamnă ca de la Focșani în sus, spre Bacău, la anul nu vom vedea lucrări finalizate. Am convingerea că la anul se vor da în circulație și loturile înspre nord, până spre Pașcani“, a adăugat ministrul Transporturilor. El a mai amintit și de Autostrada (A1) Sibiu – Pitești, cei 16 km de pe Secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș, care vor fi dați în trafic în decembrie.

Cifrele tronsonului A7 Buzău – Focşani

Segmentul Buzău – Focşani din Autostrada Moldovei A7 are 82,44 kilometri şi este format din patru loturi.

Lot 1 Buzău – Vadu Pașii (4,60 km). Câștigător desemnat în august 2022: Asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL. Valoare contract: 689.285.996,26 lei (fără TVA). Durată execuție: 20 luni. Contract semnat în septembrie 2022. Termen deschidere: 2024.

Lot 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat (30,81 km). Câștigător desemnat în septembrie 2022, reconfirmat în decembrie 2022: Asocierea SC SA & PE CONSTRUCT SRL – S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. INTERTRANSCOM IMPEX S.R.L. Valoare contract: 1,317 miliarde lei (fără TVA). Durată execuție: 26 luni. Contract semnat în ianuarie 2023. Termen deschidere: 2024.

Lot 3 Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni (36,10 km). Câștigător desemnat în septembrie 2022, reconfirmat în decembrie 2022: Asocierea SC SA & PE CONSTRUCT SRL – S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. INTERTRANSCOM IMPEX S.R.L. Valoare contrcat: 1,469 miliarde lei (fără TVA). Durată execuție: 26 luni. Contract semnat în ianuarie 2023. Termen deschidere: 2024.

Lot 4 Mândrești Munteni – Focșani Nord (10,94 km). Câștigător desemnat în august 2022: Asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL. Valoare contract: 763.720.833,05 lei (fără TVA). Durată execuție: 20 luni. Contract semnat în septembrie 2022. Termen deschidere: 2024.

Citește și: Decembrie – luna cadourilor și a inaugurărilor de drumuri de mare viteză. Tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești dă tonul! (VIDEO)