Ieri, la Bruxelles, în cadrul ședinței Consiliului UE, Volodymyr Zelenski a spus că securitatea țări sale, Ucraina, poate fi asigurată fie prin apartenența la NATO, fie prin arme nucleare. Și, după cum scrie corespondentul BILD, Julian Röpke, această declarație a lui Zelensky a fost o „lovitură” și un „șoc” pentru jurnaliștii occidentali.

În același timp, potrivit lui Ryopke, autoritățile Ucrainei iau în considerare serios posibilitatea restabilirii stocului de arme nucleare. Astfel, el face referire la declarația unui oficial ucrainean de rang înalt, potrivit căruia Ucraina nu va accepta un al doilea atac al trupelor ruse asupra Kievului, iar în acest caz va fi restabilit arsenalul nuclear ucrainean, la care țara a renunțat de bună voie în anii 1990 în timpul semnării Memorandumului de la Budapesta.

Avem materialele, avem cunoștințele. Dacă există o comandă va dura doar câteva săptămâni să fabricăm prima bombă”, a avertizat oficialul. El a mai spus că Occidentul ar trebui să „se gândească mai puțin la liniile roșii ale Rusiei și mult mai mult la liniile noastre roșii”.

La Bruxelles, Zelenski a prezentat un plan prin care Ucraina să învingă

Planul de victorie al lui Zelenski este format din cinci puncte și trei anexe secrete, care se referă la sprijinul politic, economic și militar pentru Ucraina.

Politologul Volodymyr Fesenko consideră că Occidentul nu este încă pregătit pentru planul de victorie al Ucrainei. Potrivit expertului, acest plan este un program maxim. Și este destul de probabil ca Ucraina să nu primească un răspuns pozitiv în anumite puncte în viitorul apropiat.

Biroul Președintelui Ucrainei a negat însă informațiile oferite de tabloidul german Bild, conform căruia autoritățile Ucrainei iau în considerare serios posibilitatea restabilirii stocurilor de arme nucleare.

Ulterior, Andriy Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformarii, a reacționat și el la articolul Bild. El a subliniat că „orice fantezie a jurnaliștilor occidentali despre armele nucleare ucrainene sunt ficțiune”.

Un expert ucrainean consultat cu privire la posibilitatea producerii de arme nucleare de către Ucraina a spus însă, „desigur, dezvoltarea armelor nucleare este teoretic posibilă, dar va necesita o strategie națională, iar pentru cel puțin o generație va fi necesar să se investească toate veniturile în această dezvoltare”. El crede că „țările occidentale nu vor fi foarte încântate de acest lucru și vor exista diverse mijloace de presiune”.