Profesoara de religie a fugit cu banii de tabără ai copiilor: preceptele religioase s-au făcut scrum pentru 7000 de euro

Publicat: 18 oct. 2024, 23:55, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Profesoara de religie a fugit cu banii de tabără ai copiilor: preceptele religioase s-au făcut scrum pentru 7000 de euro

Ce poate fi mai revoltător decât să vezi cum cineva, mai ales un profesor de religie, dispare cu banii de tabără ai copiilor? Într-un episod ce ar putea fi catalogat drept un caz de manual despre cum să „încalci Decalogul” din toate punctele de vedere, Ileana Munteanu, profesoară de religie, se află acum în centrul unui scandal de proporții. Mai exact, este cercetată pentru înșelăciune, după ce ar fi fugit cu aproximativ 7.000 de euro adunați de la părinți, sub pretextul organizării unei tabere în județul Brașov.

Tabăra care n-a mai avut loc a rămas doar o amintire imaginară pentru 20 de copii din Constanța, cărora le fuseseră promise activități educative și aventuri montane. În loc să se bucure de peisajele brașovene, părinții au rămas cu mâinile goale și cu apelurile cu reject ale doamnei profesoare, care a decis că drumul cel mai scurt spre „lumea de dincolo” este să ia banii și să dispară.

Încălcarea Decalogului – varianta modernă

Ca profesor de religie, Munteanu ar fi trebuit să fie un exemplu pentru elevii săi. Dar, în loc să predea lecțiile clasice despre „să nu furi”, a transformat totul într-un curs practic de înșelăciune. A reușit să-i păcălească pe toți, sub pretextul unor probleme sanitare la pensiunea unde urma să se organizeze tabăra. De la o alertă despre contaminarea cu salmonella, doamna profesoară a început să încurce totul: de la returnarea banilor la dispariția totală.

Promisiunile că „banii vor fi returnați prin avocat” s-au transformat în amânări infinite. În loc să ofere părinților ceva clar, ea a devenit, conform expresiei populare, „de negăsit”, ascunzându-se nu doar de furia părinților, ci și de autoritățile care acum o caută intens.

Binecuvântarea pierdută și căutarea dreptății

Pe lângă aspectele legale, Ileana Munteanu se confruntă acum și cu amenințarea pierderii binecuvântării religioase din partea Arhiepiscopiei Tomisului. Un gest simbolic, dar cu o greutate enormă, retragerea dreptului de a preda religie ar pune capăt carierei sale de profesoară. Acum, sinceri să fim, nici binecuvântarea lui Teodosie (păcăliciul ortodox suprem) nu mai e ce a fost… Dar există, undeva, Ochiul Divin. Care… vede. Vede tot!

Părinții păgubiți nu au rămas în expectativă, cerând ajutorul poliției și al inspectoratului școlar. În timp ce unele dintre aceștia speră încă la recuperarea banilor, alții deja au înaintat plângeri oficiale. De ce? Pentru că mulți dintre ei nu sunt la primul scandal cu profesoara – aceasta fiind implicată și în trecut în alte neînțelegeri financiare, cum ar fi colectarea ilegală de bani pentru auxiliare.

Ce e de reținut din acest episod tragicomic?

  1. Predarea valorilor nu înseamnă doar vorbe goale – orice profesor trebuie să fie un exemplu, nu un modus operandi de evaziune.
  2. Căutarea responsabililor: În fața unor asemenea fraude, nu doar poliția trebuie să intervină, ci și societatea civilă trebuie să aibă instrumentele necesare pentru a opri astfel de derapaje în viitor.
  3. Răbdarea părinților: Este imposibil de înțeles cât de mult pot amâna autoritățile să soluționeze cazurile de înșelăciune, mai ales când victimele sunt copii.

În concluzie, chiar dacă ar părea că povestea Ilenei Munteanu este una de necrezut, aceasta este dovada vie a cât de ușor poți să te joci cu încrederea oamenilor și să o lași „în aer”, la fel ca pe banii de tabără ai copiilor. Dar, mai devreme sau mai târziu, fiecare decizie vine cu prețul ei. Și doamna profesoară DE RELIGIE va avea dovezi concrete în acest, foarte curând.