Cuba a rămas în beznă. A avut loc o pană de curent generală

Publicat: 19 oct. 2024, 10:19, de Corina Oprea, în Internațional , ? cititori
Cuba a rămas în beznă. A avut loc o pană de curent generală
Cuba a rămas în beznă. A avut loc o pană de curent generală

Cuba se confruntă cu o criză energetică majoră după închiderea celei mai importante centrale termice din țară, Antonio Guiteras, ceea ce a dus la o defecțiune completă a sistemului electric național. Insula a fost lăsată fără curent electric pe întreg teritoriul, fapt confirmat de directorul general pentru energie electrică din cadrul Ministerului Energiei și Minelor, Lázaro Guerra, în cadrul unei intervenții la televiziunea de stat.

Cuba a rămas fără electricitate

Problema survine în contextul unei crize energetice prelungite, agravată de dificultățile de achiziție a combustibilului necesar pentru centralele electrice, o situație cauzată în mare parte de înăsprirea embargoului economic impus de Statele Unite din 1962. Președintele cubanez, Miguel Díaz-Canel, a declarat joi că țara se află într-o „urgență energetică”, subliniind gravitatea acestei crize care afectează milioane de cetățeni.

„Sistemul este fără electricitate în toată ţara”, după oprirea uzinei Antonio Guiteras, a declarat la televiziunea de stat Lrzaro Guerra, director general pentru energie electrică la Ministerul Energiei şi Minelor.

În ultimele săptămâni, mai multe provincii cubaneze au rămas fără electricitate până la 20 de ore pe zi, adâncind disconfortul și afectând grav activitatea economică și socială. În încercarea de a face față acestei situații, guvernul a anunțat suspendarea tuturor activităților neesențiale în sectorul public, începând cu o zi înainte de defecțiunea centrală.

Premierul Manuel Marrero a explicat că măsurile luate sunt necesare pentru a reduce consumul de energie, în contextul în care deficitul de electricitate a ajuns la 50%.

Această criză energetică a fost un nou șoc pentru economia deja fragilă a Cubei, afectată de penurii de resurse și de sancțiunile internaționale. Închiderea temporară a centralei Antonio Guiteras a amplificat problemele deja existente, lăsând insula într-o stare de urgență continuă.