Corina Crețu va conduce interimar AMEPIP. Cât stă fostul comisar european în această funcție

Publicat: 19 oct. 2024, 10:43, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Corina Crețu va conduce interimar AMEPIP. Cât stă fostul comisar european în această funcție
Corina Crețu va conduce interimar AMEPIP. Cât stă fostul comisar european în această funcție

Corina Crețu, fost comisar european și europarlamentar român, a fost numită director interimar al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Această decizie vine în contextul demisiei echipei de conducere anterioare, iar Crețu va ocupa această funcție până când Guvernul României va finaliza procesul de selecție pentru noii lideri ai agenției.

Corina Crețu vine la conducerea AMEPIP

Corina Crețu și-a exprimat de mai mult timp dorința de a contribui la modernizarea României, subliniind că experiența ei de 16 ani la Bruxelles, din care cinci ani ca și comisar european, îi oferă competențele necesare pentru a ajuta țara în acest domeniu.

Ea a afirmat că, în perioada în care a lucrat la Comisia Europeană, a rezolvat probleme similare în numeroase state membre ale Uniunii Europene. Această experiență vastă a fost unul dintre factorii care au dus la numirea sa interimară.

Corina Crețu a declarat pentru Economedia și G4Media: „Mi-am afirmat disponibilitatea încă de când am plecat din Parlametnul European de a-mi pune toată experiența și cunoștințele în efortul de modernizare a României. după 16 ani de Bruxelles, din care cinci ani am avut onoarea de a fi comisar european și de a rezolva probleme de acest gen în multe din cele 27 de state pentru are am fost responsabilă”.

Contextul acestei schimbări la vârful AMEPIP a început în luna iulie, când conducerea agenției și-a dat demisia. Potrivit unui articol publicat de Economedia, plecările au fost rezultatul unei scrisori critice trimise de Comisia Europeană Guvernului României, în care se atrăgea atenția asupra lipsei de transparență în procesul de numire al fostei echipe de conducere a agenției.

Ulterior, Guvernul a emis o ordonanță care permite numirea unei conduceri interimare fără concurs, până la finalizarea procesului oficial de selecție, proces care poate dura câteva luni. Conform noilor reglementări, prim-ministrul are autoritatea de a numi temporar președintele și vicepreședinții AMEPIP, cu un mandat de cel mult șase luni.

AMEPIP, aflată în subordinea Guvernului și coordonată prin Secretariatul General, are un rol esențial în formularea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat. Agenția coordonează implementarea acestor politici și are autoritatea de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate la nivelul autorităților publice tutelare.

Fosta echipă de conducere, care și-a dat demisia, era formată din Mihai Precup, Ciprian Hojda și Victor Moraru. Mihai Precup, fost președinte al agenției, a demisionat după ce s-a descoperit că nu îndeplinea cerințele minime de experiență pentru această funcție. În mod similar, Ciprian Hojda, unul dintre vicepreședinți, nu respecta criteriile necesare pentru postul său.

Victor Moraru, celălalt vicepreședinte, a fost implicat într-un scandal de incompatibilitate și conflict de interese. Acesta ar fi participat la selecția comisiei care ulterior l-a numit în funcția de vicepreședinte, un fapt ce ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea numirii sale. Moraru este considerat unul dintre apropiații lui Marian Neacșu, un influent personaj în actualul guvern.