Listele AUR pentru parlamentare, contestate în două județe

Publicat: 19 oct. 2024, 11:12, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Listele AUR pentru parlamentare, contestate în două județe
Listele AUR pentru parlamentare, contestate în două județe

După ce listele de candidați ale Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au fost respinse în județul Bistrița-Năsăud, situația s-a repetat și în sudul României, în județul Giurgiu. Biroul Electoral Județean (BEJ) Giurgiu a decis, vineri, 18 octombrie, să respingă listele AUR pentru alegerile parlamentare atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senat.

Liste AUR, respinse

Motivul principal invocat de autorități a fost faptul că listele respective erau semnate doar de liderul partidului, George Simion, și nu de Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al formațiunii, așa cum impune procedura.

Această situație complicată pentru AUR a generat deja o serie de contestații din partea adversarilor politici în mai multe județe, iar respingerea listelor se poate extinde la nivel național. George Simion și partidul său au dreptul de a contesta aceste decizii în instanță, însă procesul juridic și presiunile administrative par să pună piedici serioase formațiunii în apropierea alegerilor.

Aceasta nu este prima dată când AUR se confruntă cu astfel de dificultăți. La Bistrița-Năsăud, motivul respingerii listelor a fost același: neconformitatea semnăturilor. Astfel, există îngrijorări că AUR ar putea întâmpina probleme similare în alte județe din țară, pe măsură ce contestațiile continuă să fie depuse împotriva partidului.

În contextul acestei crize, George Simion a reacționat vehement, acuzând existența unor „dușmani din interior și exterior” care, în opinia sa, încearcă să împiedice prezența AUR pe buletinele de vot.

Liderul AUR a subliniat că opoziția internă din partid, formată din persoane care urmăresc doar interese personale, precum și atacurile din exterior, sunt factorii principali care au dus la această situație critică pentru formațiune. Simion a avertizat că, dacă lucrurile continuă în acest fel, AUR riscă să nu apară deloc pe listele electorale în mai multe județe sau chiar la nivel național.

Într-o declarație făcută joi seara, liderul AUR a detaliat seria de „atacuri repetate” la adresa partidului său și a sugerat că această presiune constantă face parte dintr-o strategie menită să împiedice succesul electoral al formațiunii.

Pentru a mobiliza susținătorii și a atrage atenția asupra dificultăților întâmpinate de partid, George Simion a anunțat organizarea unui mare miting la Bistrița, sâmbătă, 19 octombrie.