DIICOT bifează o reușită substanțială: peste 400 de percheziții într-o săptămână

Publicat: 19 oct. 2024, 15:39, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
DIICOT bifează o reușită substanțială: peste 400 de percheziții într-o săptămână
DIICOT bifează o reușită substanțială: peste 400 de percheziții într-o săptămână

Într-o amplă acțiune desfășurată între 15 și 17 octombrie, autoritățile române au pus în aplicare peste 420 de mandate de percheziție, vizând destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, persoane, minori, migrație ilegală, pornografie infantilă și criminalitate informatică.

Operațiunea, denumită „Ziua Z”, a fost coordonată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în colaborare cu Poliția Română, Jandarmeria și Poliția de Frontieră.

Potrivit DIICOT, perchezițiile au avut ca scop colectarea de dovezi privind activitățile ilegale ale acestor grupări și persoanele implicate. În urma acțiunilor, au fost confiscate peste 9,2 kilograme de droguri de risc și mare risc, inclusiv substanțe cristaline, pulverulente și vegetale.

De asemenea, au fost găsite 375 de doze de substanțe psihoactive, aproximativ 500 de timbre LSD, comprimate de ecstasy, cântare electronice, grindere și alte instrumente folosite pentru ambalarea și consumul drogurilor.

În cadrul aceleiași acțiuni, autoritățile au confiscat șapte arme neletale, telefoane mobile, laptopuri, unități de stocare a datelor și aproximativ 58.500 de articole pirotehnice. Totodată, au fost indisponibilizate 165.000 de țigarete de contrabandă, 3,3 kilograme de bijuterii din aur, șase ceasuri de lux, precum și sume importante de bani – 635.000 lei, 163.000 de euro, 3.000 de dolari și 2.000 de lire sterline. Pentru a garanta recuperarea prejudiciului, s-a instituit sechestru asupra a 10 autoturisme, trei imobile și un teren.

În urma probelor administrate, DIICOT a dispus reținerea a 103 persoane, iar pentru alte 38 s-a impus măsura controlului judiciar. Judecătorii de drepturi și libertăți au emis deja mandate de arestare preventivă pentru 65 de inculpați, iar alți doi au fost plasați în arest la domiciliu. Investigațiile continuă, urmând ca instanțele să se pronunțe asupra tuturor propunerilor formulate de procurori.