CRONICA SĂPTĂMÂNII POLITICE
S-a încheiat termenul pentru depunerea listelor de candidaţi la parlamentare – 21 de partide intră în competiţia electorală; Referendumul pentru bucureşteni, susţinut de liderii politici; Scandal cu listele AUR; Ciucă promite că România este pregătită să-şi extindă producţia de apărare
Ziarul Puterea readuce în actualitate, pentru cititorii săi, din săptămâna care se încheie, cele mai relevante evenimente de pe scena politică, declarații, opinii, luări de poziție, replici și atitudini publice, astfel încât cititorii noștri să facă o „radiografie„ a acestora așa cum vor crede de cuviință.
În această săptămână s-a încheiat termenul pentru depunerea listelor de candidaţi pentru alegerile parlamentare. Sunt 21 partide şi formaţiuni politice care au intrat în competiţia elelectorală şi cele mai multe nu au lăsat pe ultima sută de metri înscrierea candidaţilor.
Concurenţa cea mai mare este în Capitală, unde pe liste sunt multe nume de politicieni deja cunoscuţi. La Bucureşti, lista PSD pentru Senat este deschisă de medicul Adrian Streinu-Cercel, iar la Camera Deputaţilor de către Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei premierului. Lista PSD Ilfov pentru Camera Deputaților va fi deschisă de Ionuț Vulpescu, omul de casă al lui Ion Iliescu, susținut puternic de Adrian Năstase.
Liberalii deschid listele la Senat şi la Camera Deputaţilor cu Sorin Cîmpeanu, fost ministru al educaţiei, respectiv cu ministrul energiei, Sebastian Burduja. Ligia Deca, ministrul Educaţiei, va candida pe lista PNL Vâlcea pentru Camera Deputaților, în timp ce Diana Păun, consilier prezidenţial pe probleme de Sănătate, va deschide lista pentru Senat la Caraş-Severin. Fostul premier Florin Cîțu deschide lista PNL Galați.
USR îi are pe prima poziţie pentru Senat pe Clotilde Armand şi pe Claudiu Năsui pentru Camera Deputaţilor, din partea Forţa Dreptei, Ludovic Orban deschide lista pentru Camera Deputaţilor, iar preşedintele PMP, Eugen Tomac, este primul pentru Senat.Fostul ministru al sportului, Eduard Novak, candidează în Capitală din partea UDMR pentru un post de deputat.
Lista Alianţei pentru Unirea Românilor este deschisă la Bucureşti pentru Camera Deputaţilor de George Simion şi George Becali, iar la Senat de fostul consilier ţărănist Petrişor Peiu.
Piedone susţine PSD Giurgiu
Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5 din București, și-a anunțat intenția de a sprijini echipa PSD și pe Marian Mina în campania electorală pentru alegerile din 1 decembrie. Conform unei postări pe Facebook, Piedone a subliniat legătura strânsă pe care o are cu județul Giurgiu, menționând că aceasta a fost o zonă în care a activat în ultimul său mandat de primar.
“Fata” lui Hrebenciuc, viitoare deputată de Caraş Severin
Lista candidaților PSD din județul Caraș Severin pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 are câteva surprize, mai ales printre cei care vor să ajungă deputat. La ora actuală, lista PSD Caraș Severin de la Camera Deputaţilor este deschisă de Marius Isac, actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraș Severin, iar locul doi este destinat unei persoane cu susținere politică foarte puternică de la București.
Este vorba de Silvia-Claudia Mihalcea, actualul secretar general al Camerei Deputaţilor care ocupă acest post de câțiva ani. Aceasta a devenit o „vedetă” a politicii românești ca urmare a faptului că a lucrat timp de 10 ani la cabinetul lui Viorel Hrebenciuc, și la 30 de ani devenea subsecretar de stat și vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, iar la 33 de ani prelua funcția de director general al Oficiului Național al Registrului Comerțului.
Revine în Parlament Bogdan Ciucă, preşedinte al deputaţilor jurişti din “Marţea neagră” – 2013
Va reveni în Parlament pe listele PSD Galați fostul deputat Bogdan Ciucă, care a fost președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților inclusiv în „Marțea Neagră”, când comisia a aprobat raportul la Legea amnistiei și grațierii, un proiect legislativ considerat un atac la statul de drept și respins de toate grupurile politice din Parlament în urma protestelor vehemente ale societății civile.
După o perioadă în care s-a retras din prim-planul vieții politice, dar a continuat să fie membru al Partidului Puterii Umaniste Social – Liberal (PPUSL), fostul deputat Bogdan Ciucă va reveni în Parlamentul României, de această dată pe listele PSD.
Listele AUR – respinse în două judeţe
După ce listele de candidați ale Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au fost respinse în județul Bistrița-Năsăud, situația s-a repetat și în sudul României, în județul Giurgiu. Biroul Electoral Județean (BEJ) Giurgiu a decis, vineri, 18 octombrie, să respingă listele AUR pentru alegerile parlamentare atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senat.
Motivul principal invocat de autorități a fost faptul că listele respective erau semnate doar de liderul partidului, George Simion, și nu de Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al formațiunii, așa cum impune procedura.
PSD-iştii dau “interzis” candidaţilor cu probleme penale
Conducerea centrală a Partidului Social Democrat (PSD) a decis, marți, în cadrul unei ședințe a Consiliului Politic Național (CPN), că persoanele cu probleme penale nu vor mai fi incluse pe listele partidului pentru alegerile parlamentare.Decizia vizează eliminarea de pe liste a celor „trimise în judecată pentru fapte de corupție și fapte asimilate celor de corupție sau incompatibilități”, conform acelorași surse.
Această măsură vine într-un efort de a spori credibilitatea partidului și de a evita ca persoane aflate sub anchetă să fie implicate în viitoarele campanii electorale. Unul dintre primii politicieni afectați de această decizie este deputatul Adrian Chesnoiu, care a fost trimis în judecată în 2022 pentru instigare și abuz în serviciu.
Acesta a anunțat deja că s-a retras de pe lista PSD Olt pentru alegerile parlamentare. De asemenea, fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că renunță la candidatura pentru un nou mandat de senator.
Demisie importantă din PSD
Deputatul – campion mondial la K1 Daniel Ghiţă a anunţat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor că a demisionat din Partidul Social Democrat: „De astăzi îmi dau demisia din PSD şi voi activa ca neafiliat în mandatul cât a mai rămas”, a anunţat Ghiţă în şedinţa de plen.
Cu trei ore înainte de a-şi anunţa demisia, Ghiţă a scris pe Facebook: „Lupt pentru toți sportivii României! Nouă lege a sportului taie furăciunile: banii publici a unor federații ilegale, care fraudează banii românilor. Banii să ajungă la sportivi, nu la mafia sportului românesc! Nihil Sine Deo”
Bucureştenii ar putea fi chemaţi la referendum
Referendumul propus de Nicușor Dan pentru sporirea autorității sale în Capitală a ajuns și în atenția liderului PSD, Marcel Ciolacu. Primarul general al Bucureștiului dorește organizarea a două referendumuri prin care să obțină mai multă putere, inclusiv controlul asupra emiterii tuturor autorizațiilor de construire. Dacă referendumul va fi aprobat, votul se va desfășura pe 24 noiembrie, concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
Marcel Ciolacu susține că nu se poate opune unui „exerciţiu democratic” și a adăugat că este posibil ca şi Guvernul să vină cu o întrebare pentru bucureşteni.„Sunt de acord cu exerciţiul democratic al organizării referendumului, nu înseamnă că susţin întrebările”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, înainte de şedinţa de guvern.
Și liderul PNL, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu Nicușor Dan și a declarat că va susține inițiativa.De cealaltă, Nicușor Dan susține că nu a auzit de ideea premierului despre o întrebare a Guvernului. Edilul a spus că e prima oară când aude asta și că îi va suna pe Ciolacu și pe ceilalți candidați la prezidențiale ca să îi susțină proiectele.
Până la acest moment, Nicușor Dan a luat legătura cu Elena Lasconi, Ludovic Orban și Nicolae Ciucă, care şi0au exprimat public susţinerea pentru referendum. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a convocat pentru luni o şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru a decide în ceea ce priveşte oportunitatea convocării unui referendum local.Pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 21 octombrie, se vor regăsi cele două proiecte privind consultarea Capitalei,
Proiect liberal pentru susţinerea referendumului odată cu prezidenţialele
În contextual referendumului pentru Capitală, liberalii au anunţat că vor depune în Parlament un proiect care să permită desfăşurarea referendumului local oriunde în ţară, simultan cu alegerile parlamentare, prezidențiale, europarlamentare. Anunţul a fost făcut de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, care s-a întâlnit la sediul PNL cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, precum şi cu edilul sectorului 6, Ciprian Ciucu.
„În democraţie trebuie să înţelegem că vocea poproului este suverană şi noi nu trebuie să blocăm, să punem pumnul în gură oamenilor, motiv pentru care legalitatea acestui demers (a referendumului – n.r.) este foarte clară. Ceea ce trebuie să rezolvăm este legat de acea prevedere legală conform căreia referendumul se poate efectua în acelaşi timp cu alegerile generale sau alegerile prezidenţiale sau europarlamentare dacă se desfăşoară în acelaşi timp cu un referendum naţional.
Dacă nu este un referendum naţional, el se poate desfăşura organizându-se secţii de votare separate, ceea ce la nivelul Primăriei Generale a Capitalei sunt luate măsuri, astfel încât, dacă nu reuşim să trecem un proiect legislativ – şi aici fac mențiunea că PNL va depune un proiect de modificare a legii astfel încât inclusiv referendumul local să poate fi desfăşurat fără să mai fie dependent de referendumul național, în cadrul oricărui fel de alegeri şi oriunde în ţară. Nu este vorba de o Ordonanţă de Urgenţă. (…)
Din punct de vedere al unui demers legislativ în Parlament, ni-l asumăm. Se poate solicita organizarea unui astfel de demers legislativ şi poate să treacă. Daca nu va trece în Parlament, atunci se vor organiza sectii de vot pentru referendum separat, în cadrul secţiilor de vot care au fost organizate pentru alegerile parlamentare sau prezidenţiale”, a explicat preşedintele PNL.
Ciucă: România, pregătită să-şi extindă producţia de apărare
Președintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a purtat recent o discuție importantă cu comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, axată pe două teme majore: intensificarea sprijinului pentru Ucraina și consolidarea capacității de apărare a Uniunii Europene.
În contextul războiului din Ucraina și al provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre, această întâlnire subliniază angajamentul României de a juca un rol activ în consolidarea securității europene și transatlantice.
Nicolae Ciucă a declarat că România este pregătită să își extindă capacitatea de producție în domeniul apărării, în vederea sprijinirii atât a Ucrainei, cât și a eforturilor generale ale UE și NATO. În cadrul discuțiilor cu oficialul european, liderul PNL a subliniat nevoia unei cooperări sporite între Uniunea Europeană și NATO, în contextul tensiunilor geopolitice tot mai accentuate din regiune.
La Moscova pe furiş
După ce a tăcut mult timp şi chiar a negat la un moment dat că ar fi fost la Moscova, în preajma alegerilor prezidenţiale din 2009, candidatul independent Mircea Geoană a recunoscut în această săptămână că a fost totuşi acolo, dar “în vizită exploratorie”, care nu s-a soldat cu niciun rezultat. Într-un interviu acordat postului Europa Liberă, Geoană a susţinut că “nu a vrut să antreneze
statul” în vizita sa la Moscova.
Pe de altă parte, europarlamentarul PSD Mihai Tudose s-a arătat sceptic faţă de faptul că Mircea Geoană ar ajunge în postura de a numi un premier, în calitate de viitor preşedinte al României. Întrebat de jurnalişti despre acest lucru, la sediul PSD, Tudose a arătat că la 7-8 %, cât are Geoană în toate sondajele, acest lucru nu este posibil.
Nelu Tătaru a rămas fără imunitate
Fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, a rămas luni fără imunitate, după ce plenul Camerei Deputaţilor a votat astfel raportul dat în aceeaşi zi de Comisia juridică, privind încuviinţarea cererii de percheziţie informatică şi domiciliară în cazul fostului ministru, acuzat de luare de mită. Au votat pentru ridicarea imunităţii 177 de deputaţi, iar 12 au votat împotrivă.
Nelu Tătaru nu a fost prezent la şedinţa de plen, în schimb a participat la şedinţa Comisiei juridice, el declarând presei că este nevinovat.
Premierul anunţă o înţelegere cu Comisia Europeană pe deficitul bugetar
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, în deschiderea ședinței de guvern, că a ajuns la o „înțelegere” cu Comisia Europeană, care oferă României un termen de șapte ani pentru reducerea deficitului bugetar. Această decizie este considerată esențială pentru a permite țării să efectueze investiții masive în economie, cu scopul de a atinge media Uniunii Europene în ceea ce privește dezvoltarea și nivelul de trai al cetățenilor.
Fost comisar european, numit într-o funcţie importantă
Corina Crețu, fost comisar european și europarlamentar român, a fost numită director interimar al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Această decizie vine în contextul demisiei echipei de conducere anterioare, iar Crețu va ocupa această funcție până când Guvernul României va finaliza procesul de selecție pentru noii lideri ai agenției.
Corina Crețu și-a exprimat de mai mult timp dorința de a contribui la modernizarea României, subliniind că experiența ei de 16 ani la Bruxelles, din care cinci ani ca și comisar european, îi oferă competențele necesare pentru a ajuta țara în acest domeniu.
Ea a afirmat că, în perioada în care a lucrat la Comisia Europeană, a rezolvat probleme similare în numeroase state membre ale Uniunii Europene. Această experiență vastă a fost unul dintre factorii care au dus la numirea sa interimară.
Ciolacu îşi lanseasă proiectul de ţară
Marcel Ciolacu, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la alegerile prezidențiale din 2024, se pregătește să-și prezinte oficial Proiectul de Țară duminică, cu câteva zile înainte de startul campaniei electorale. A lansat deja platforma online „România Dorită”, unde cetățenii sunt invitați să-și exprime ideile și așteptările cu privire la viitorul țării.
Ciolacu, despre reușitele planificate pentru România
Proiectul de țară al lui Marcel Ciolacu se concentrează pe o serie de teme majore, menite să transforme România într-o țară modernă și prosperă. Printre acestea se numără reindustrializarea țării, îmbunătățirea nivelului de trai al românilor, atragerea de noi investiții, dar și dezvoltarea infrastructurii critice, precum spitale, școli și cămine studențești.
De asemenea, el îşi propune să abordeze ferm problema combaterii consumului de droguri, o problemă tot mai acută în rândul tinerilor din România.
Un element central al planului său este reindustrializarea României, un proces prin care țara ar urma să-și recapete forța industrială pierdută în ultimele decenii. Ciolacu a criticat vehement modul în care, după Revoluție, multe fabrici au fost închise sau vândute la fier vechi, promițând o colaborare mai strânsă între stat și sectorul privat pentru a revigora industria.