Legende din piaţa financiară: Culoarea cravatei şefului Federal Reserve şi dobânzile dolarului

Publicat: 20 oct. 2024, 20:17, de Ady Ivașcu, în LIFESTYLE , ? cititori
Legende din piaţa financiară: Culoarea cravatei şefului Federal Reserve şi dobânzile dolarului
Legende din piaţa financiară: Culoarea cravatei şefului Federal Reserve şi dobânzile dolarului

Şedinta din septembrie a Rezervei Federale(Fed), banca centrală a SUA, care a redus surprinzător de mult dobânda de referinţă, cu o jumătate de punct procentual (0,5% sau 50 de puncte de bază), lăsând rata fondurilor federale într-un interval cuprins între 4,75% şi 5%, şi culoarea cravatei şefului Fed, Jerome Powell, au amintit de o poveste amuzantă din pieţele financiare.

Cravata Fed şi politica monetară – o poveste populară printre traderi şi analişti

O poveste amuzantă și populară în mediul financiar face referire la alegerea culorii cravatei președintelui Federal Reserve (Fed), în special atunci când acesta susține discursuri importante legate de politica monetară, cum ar fi deciziile privind rata dobânzii.

Se spune că unele culori ar putea reflecta indirect direcția politicii monetare și, astfel, ar putea influența evoluția piețelor de pe Wall Street. Cu toate că această asociere este mai degrabă o speculație amuzantă decât o practică analitică, există o serie de observații interesante.

Superstiția privind cravata Fed

De-a lungul timpului s-a observat că unii traderi și analiști au încercat să găsească corelații între culorile cravatei purtate de președintele Fed (în special Alan Greenspan, Ben Bernanke și Jerome Powell) și evoluția pieței.

  • Cravata roșie era asociată cu decizii politice mai „hawkish” (adică mai dure, cum ar fi creșterea ratelor dobânzii).
  • Cravata albastră era văzută ca un semn de calm, sugerând o politică monetară mai „dovish” (adică mai relaxată, cum ar fi menținerea ratelor dobânzii scăzute sau măsuri de stimulare economică).

Aceasta este, desigur, mai mult o coincidență și o glumă printre traderi, fără fundament real în deciziile Fed.

Politica monetară a Fed are un impact direct asupra piețelor financiare, în special asupra Wall Street. Schimbările în rata dobânzii, programele de achiziție de active sau comunicarea privind viitoarele măsuri monetare sunt toate elemente cheie care influențează piețele de acțiuni, obligațiuni și valutare.

Creșterea dobânzii tinde să ducă la scăderi pe piața de acțiuni, deoarece costul creditelor devine mai mare, iar profiturile companiilor pot fi afectate.

Reducerea dobânzii sau menținerea acesteia scăzută tinde să stimuleze piața, deoarece condițiile de finanțare sunt mai favorabile, iar companiile și consumatorii au acces mai ieftin la credit.

La reuniunea Fed din septembrie, pieţele se aşteptau la o tăiere a dobânzii, însă opiniile erau împărţite între o reducere de 0,25 puncte procentuale şi una de 0,50 puncte procentuale.

Preşedintele Fed a purtat o cravată de culoare violet deschis, iar dobânda a fost redusă suprinzător de mult, cu 0,50 puncte procentuale.