Șpagă electorală în Rusia pentru alegerile din Republica Moldova: Geci cu inscripția Rusia-Moldova și invitații la cârciumă

Publicat: 20 oct. 2024, 19:27, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Șpagă electorală în Rusia pentru alegerile din Republica Moldova: Geci cu inscripția Rusia-Moldova și invitații la cârciumă

În ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie, mai multe nereguli au fost înregistrate la secțiile de votare din străinătate, potrivit asociației Promo-LEX. La secțiile din Rusia, alegătorii au primit cadouri, inclusiv jachete cu inscripția „Rusia-Moldova” și invitații la cafenea, pentru a influența votul.

La cele două secții de votare din Federația Rusă, observatorii au depistat cazuri în care grupuri de tineri ofereau recompense materiale sau bănești în perimetrul de 100 de metri de secția de votare. Imaginile distribuite în mediul online au surprins momente în care oamenii dansau pe muzică moldovenească și serveau băuturi fierbinți la secția de vot din Moscova.

Nereguli și în alte țări europene

Problemele nu s-au limitat la Rusia. Promo-LEX a raportat încălcări ale secretului votului în România, Turcia, Țările de Jos, Elveția, Italia, Belgia și Germania. Printre acestea, se numără fotografierea buletinelor de vot, afișarea buletinului cu opțiunea exprimată și alte abateri de la proceduri.

În mai multe secții din Italia, Germania, Spania, Marea Britanie și Franța, buletinele de vot nerepartizate nu erau păstrate în siguranță, fiind depozitate în afara unui safeu. În Italia și Franța, au fost raportate cazuri în care urnele de vot nu erau sigilate conform reglementărilor legale. De asemenea, în Regatul Unit, observatorii s-au confruntat cu acces restricționat și obstrucționarea procesului de monitorizare.

Astăzi, cetățenii Republicii Moldova votează pentru alegerea președintelui țării și pentru referendumul constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană. Pe lista candidaților la prezidențiale se află 11 persoane, printre care Maia Sandu (PAS), Alexandr Stoianoglo (PSRM), Renato Usatîi (Partidul Nostru) și alții. La referendum, alegătorii trebuie să răspundă cu „DA” sau „NU” la întrebarea privind modificarea Constituției în vederea aderării țării la Uniunea Europeană.

Promo-LEX continuă să monitorizeze situația și va furniza actualizări în funcție de evoluția procesului electoral.