Ozzy Osbourne inclus în R&R Hall Of Fame (ca artist solo): regele care a creat heavy metalul și continuă să domnească

Publicat: 21 oct. 2024, 06:34, de Radu Caranfil, în LIFESTYLE , ? cititori
Ozzy Osbourne inclus în R&R Hall Of Fame (ca artist solo): regele care a creat heavy metalul și continuă să domnească

Puțini artiști din istoria muzicii rock au avut o influență atât de copleșitoare și durabilă precum Ozzy Osbourne. La 75 de ani, legendarul „Prinț al Întunericului” a fost recent inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca artist solo, o recunoaștere meritată pentru una dintre cele mai emblematice cariere din istoria muzicii. Deși a mai fost inclus în 2006 împreună cu trupa care a schimbat pentru totdeauna peisajul muzical — Black Sabbath — acest nou premiu este o confirmare a impactului său individual asupra genului heavy metal, pe care, fără îndoială, l-a ajutat să ocupe scena mondială.

Din Birmingham la nemurire muzicală

Născut în Birmingham, într-o familie numeroasă din clasa muncitoare, Ozzy Osbourne a crescut într-o atmosferă modestă, dar a găsit salvarea în muzică, inspirat de Beatles.

În 1968, împreună cu colegii săi Tony Iommi, Geezer Butler și Bill Ward, Ozzy a fondat Black Sabbath, trupa care avea să pună bazele unui nou gen muzical: heavy metalul. De la riff-urile grele ale chitaristului Iommi până la vocea distinctă a lui Ozzy, Black Sabbath a creat un sunet întunecat și puternic, care a captivat generații de fani.

Întâlnirea providențială cu Randy Rhoads

După ce a fost concediat din trupă, în 1979, mulți credeau că cariera lui Ozzy se va încheia acolo. Însă tocmai atunci a început adevărata lui legendă ca artist solo. Împreună cu tânărul chitarist Randy Rhoads, Ozzy a lansat albume care au definit genul heavy metal al anilor ’80, precum „Blizzard of Ozz” și „Diary of a Madman”.

Fără Rhoads, care a murit tragic în 1982, poate că Osbourne nu ar fi devenit artistul de succes care este astăzi, iar acest lucru l-a recunoscut în discursul său de la Rock and Roll Hall of Fame: „Dacă nu-l întâlneam pe Randy, nu cred că aș fi fost aici acum”.

De la ”întunericul” scenei la lumina familiei

În ciuda faimei sale ca „Prinț al Întunericului”, Ozzy a arătat mereu o parte umană profundă, iar în cadrul ceremoniei de la Cleveland, el a dedicat mulțumiri speciale familiei sale, în special soției sale Sharon, despre care a spus că i-a salvat viața. Sharon, fiica lor Kelly și nepotul Sidney au fost prezenți la eveniment, iar Ozzy a subliniat cât de importantă este familia pentru el.

În mod ironic, un om care a fost văzut de-a lungul carierei sale ca simbolul rebeliunii și al întunericului este, în esență, un tată și bunic iubitor, aspect care a fost remarcat chiar și de actorul Jack Black, cel care l-a prezentat pe scenă: „Ozzy este un tată iubitor, un prieten și un soț, în ciuda alianței sale legendare cu întunericul”.

Ozzy Osbourne și vânzările uriașe de albume

Indiferent de schimbările din industria muzicală, Ozzy Osbourne a rămas mereu o constantă în universul heavy metal. De la debutul cu Black Sabbath până la succesul său solo, Osbourne a vândut peste 100 de milioane de albume și a influențat generații întregi de muzicieni.

În ciuda problemelor de sănătate recente și a diagnosticului de Parkinson, el continuă să fie o figură proeminentă în lumea muzicii, retrăgându-se din turnee doar după o carieră de peste cinci decenii. Și hai să ascultăm o piesă ”foarte blândă”:

Chiar și la ceremonia de la Rock and Roll Hall of Fame, unde se afla într-un impozant tron în formă de liliac, Osbourne a fost un rege al rockului. Supervedete precum Billy Idol, Steve Stevens, Maynard James Keenan și Zakk Wylde i-au onorat moștenirea prin interpretări memorabile ale pieselor sale clasice. În ciuda anilor care au trecut, energia și spiritul lui Ozzy continuă să inspire atât muzicienii, cât și fanii din întreaga lume.

Birmingham până mor!”

Osbourne nu a uitat niciodată de unde a plecat. În inima sa, Birmingham rămâne casa sa spirituală, orașul unde și-a început călătoria muzicală. De-a lungul anilor, Birmingham i-a adus mai multe omagii, inclusiv o stea pe „Aleea Celebrităților” din oraș și o bancă în cinstea trupei Black Sabbath.

Chiar și taurul mecanic uriaș din cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Commonwealth din 2022 a fost numit „Ozzy” în onoarea sa. Când și-a încheiat discursul la acea ceremonie, a strigat: „Birmingham până mor!”, confirmând legătura indestructibilă cu locul său de origine.

prietenii lui Ozzy

Un nume unic și o amprentă muzicală extraordinară

Ozzy Osbourne este mai mult decât un pionier al heavy metalului. Este un supraviețuitor, un inovator și, mai presus de toate, o legendă vie care continuă să inspire și să domine scena muzicală. De la vocea sa inconfundabilă până la carisma sa unică, Osbourne va rămâne pentru totdeauna una dintre cele mai mari figuri din istoria rockului. Într-o industrie marcată de schimbări constante, Ozzy este dovada vie că adevărații artiști reușesc să rămână relevanți, indiferent de vârstă sau circumstanțe.