Prezență record la vot în Republica Moldova. Pe surse, Maia Sandu pare a fi aproape de victorie din primul tur
Prezenţa la vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova și la referendumul privind calea europeană a țării era de 51,4% la închiderea secţiilor de votare din interiorul ţării, informează Comisia Electorală Centrală (CEC).
Comparativ, la alegerile prezidențiale din 2020, prezența la vot a fost, în primul tur, de 48,54%.
Datele prelucrate de CEC arată că numărul votanţilor la ora 21.00 era de peste 1.540.000.
Conform datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, 54,5% dintre votanți au fost femei și 45,4% au fost bărbați. Pe categorii de vârstă, prezența la vot s-a împărțit în felul următor:
18-25 de ani: 8%
26-35 de ani: 14,6%
36-45 de ani: 19,6%
46-55 de ani: 17%
56-65 de ani: 19,6%
67-75 de ani: 16,4%
Peste 76 de ani: 4,5%
Din totalul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au participat la vot peste 46,45%.
Pentru alegerile din acest an au fost deschise 1.988 de secții de votare în țară, inclusiv 30 în Zona de Securitate pentru moldovenii stabiliți în stânga Nistrului.
Peste hotare au fost deschise 234 de secții de votare și nu au lipsit nici incidentele. Procesul de votare de la o secţie de votare din oraşul italian Bologna, constituită pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul din Republica Moldova, a fost întrerupt pentru o scurtă perioadă în urma unei alarme cu bombă, a anunţat, duminică seară, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chişinău.
Conform unui comunicat de presă al MAE, imobilul în care funcţiona secţia de votare a fost evacuat, pentru verificare, în urma unui apel privind prezenţa unor explozibili în clădire.
„Ca urmare a alertei cu bombă la o secţie de vot din Bologna, s-a luat decizia de suspendare a procesului de vot pentru o scurtă perioadă de timp, în vederea verificării spaţiului de către autorităţile abilitate italiene. Odată cu anunţul despre minarea clădirii, biroul electoral al secţiei de votare a permis participarea la vot a tuturor cetăţenilor aflaţi în aşteptare, după care autorităţile italiene au decis evacuarea şi începerea verificărilor corespunzătoare. În toată această perioadă, buletinele au fost păstrate în spaţiu securizat, iar urna de vot a continuat să fie monitorizată cu camera video pusă la dispoziţie de către CEC”, susţin oficialii MAE.
Numărul de votanţi din ţară şi procentul de prezenţă la urne ar putea creşte ca urmare a centralizării voturilor de la secţiile deschise în străinătate, printre care şi cele din România. De altfel, programul de votare la secţiile din Bucureşti a fost prelungit cu două ore.
Anterior, preşedinta CEC, Angelica Caraman, a anunţat deja că alegerile prezidenţiale vor fi validate, ca urmare a votului a peste o treime din alegători.
„În conformitate cu prevederile Codului Electoral, atât alegerile prezidenţiale, cât şi referendumul republican pot fi declarate valabile dacă la ele au participat cel puţin o treime dintre alegătorii înscrişi în listele electorale”, a afirmat Caraman.
Conform surselor politice din Republica Moldova, Maia Sandu a înregistrat o victorie zdrobitoare și este foarte, foarte aproape să câștige alegerile prezidențiale încă din primul tur. Ea a înregistrat o victorie categorică în Republica Moldova, dar și votul din diaspora va fi extrem de important, iar aici actualul președinte este de așteptat să aibă parte de o victorie și mai impresionantă.
De asemenea, conform acelorași surse, la referedumul pentru parcursul european al Republicii Moldova votul este unul covârșitor pentru calea europeană.