Lista legumelor care conțin nicotină

Publicat: 21 oct. 2024, 07:26, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Lista legumelor care conțin nicotină

Când spunem nicotină, gândul se duce rapid la țigări. Totuși, nicotină se găsește și în unele legume. În plus, sunt și ingrediente care ajută la reducerea dependenței de nicotină.

Roșii, vinete, cartofi…

În acest sens, dr. Nicole Maholy, nutriționist licențiat, a declarat pentru The Focus că multe fructe și legume conțin nicotină printre care: roșii, cartofi, ardei, vinete, conopidă, ceai.

De exemplu, în cartofi, cea mai mare parte din nicontină se află în miez și mai puțin în coajă. În schimb, la vinete, coaja este cea care are o cantitate mai mare. Țelina și conopida conțin cantități mici de această substanță.

Potrivit dr. Maholy, cantitatea de nicotină din aceste legume și fructe este mică și nu ne afectează sănătatea. Adică, este mult sub cele aproximativ 17 mg de nicotină cât este doza zilnică medie în cazul unui fumător.

Astfel, 100 de grame de roșii conțin între 0,2 – 0,7 micrograme de nicotină, adică de peste 24.000 de ori mai puțin față de aportul zilnic al fumătorului. Mai mult, cantitatea de această substanță din roșii scade pe măsură ce acestea se coc: pătlăgelele au de 10 ori mai multă nicotină, față de roșiile coapte.

Dr. Maholy îi liniștește  pe cei care se tem că ar putea deveni dependenți de nicotină din cauza roșiilor și a mult apreciatei pizza. Medicul spune că nivelul de nicotină din roșii și pizza este foarte mic ca să poată genera dependență. În realitate, dependența de pizza este provocată mai curând de  ketchupul din compoziție, care conține multe grăsimi și zahăr, decât de această substanță

Iar în privința vinetelor, situația este următoarea. Când fumăm o țigară introducem în corp aproximativ 1 mg de nicotină, iar 100 de grame de vinete au doar 0.01 mg din această substanță, așa că ar fi nevoie de aproximativ 10 kilograme de vinete pentru a obține echivalentul unei țigări.

Nicotină descoperim și în unele plante: mătrăguna, ceara albinelor, ciumăfaia. Dar și planta coada calului, care este folosită în scop medicinal, conține cantități moderate de nicotină.

Se pare că fructele și legumele folosesc nicotina în primul rând pentru a se proteja de boli și insecte.

Piper negru și ceai din ginseng

Pe de altă parte, sunt alimente care ne ajută să reducem dependența de nicotină. Și în această categorie intră piperul negru, ginsengul. Inhalarea timp de circa două minute a vaporilor degajați de numai o picătură de ulei esențial de piper negru poate să reducă nevoia de nicotină. De asemenea, ceaiul din ginseng poate ajuta la renunțarea treptată la această substanță. Un studiu realizat în Turcia demonstrează că sucul de portocale, de mandarine sau fulgi de ovăz diminuează rapid această dependență.

De asemenea, să reținem că legumele și fructele reușesc să facă respingător gustul țigărilor.