Alegeri în Republica Moldova: peste 1.000 de incidente raportate de observatorii Promo-LEX

Publicat: 21 oct. 2024, 07:45, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Alegeri în Republica Moldova: peste 1.000 de incidente raportate de observatorii Promo-LEX

Ziua alegerilor în Republica Moldova a fost marcată de un număr impresionant de încălcări și incidente raportate de Misiunea de Observare Promo-LEX. Până la ora 19:00, observatorii au semnalat 938 de cazuri cu statut de incident, dintre care 237 au fost confirmate, conform datelor furnizate de IPN. Încălcările includ agitație electorală, transportarea grupurilor organizate de alegători și compromisuri ale secretului votului, ridicând întrebări privind corectitudinea procesului electoral.

În orașele Chișinău, Bălți și Orhei, au fost raportate nouă cazuri în care materialele electorale erau prezente la mai puțin de 100 de metri de secțiile de votare, încălcând astfel reglementările legale. Cu toate acestea, autoritățile locale nu au intervenit pentru a îndepărta materialele respective, lăsându-le la vedere în ziua scrutinului.

Agitația electorală și utilizarea PR-ului negru în preajma secțiilor de votare au fost înregistrate în Comrat, Tiraspol și Ceadîr-Lunga, în ciuda interdicției stricte de a influența alegătorii în ziua alegerilor. Prezența nejustificată a unor persoane neautorizate în interiorul secțiilor de votare a creat tensiuni suplimentare, aceste incidente fiind raportate în 15 cazuri din raioanele Anenii Noi, Cahul și Criuleni.

Compromiterea secretului votului a fost una dintre problemele majore înregistrate, cu 72 de cazuri confirmate, inclusiv fotografierea buletinelor de vot sau afișarea acestora de către alegători. Cele mai multe incidente de acest tip au avut loc în secții de votare din Chișinău, Soroca și Bălți.

În sudul Moldovei și în raioanele de est, inclusiv în regiunea transnistreană, Promo-LEX a semnalat 22 de cazuri de vot în grup, un alt factor care ridică suspiciuni cu privire la corectitudinea procesului electoral.

Alte nereguli raportate includ șase cazuri de tentativă de mituire a alegătorilor, în special în localitățile Taraclia și Basarabeasca, unde s-au înregistrat și trei cazuri de transportare organizată a votanților la urne.