Consiliul Concurenței controlează cheltuirea banilor din despăgubirile acordate de guvern familiilor sinistrate din Galați
Modul în care sunt utilizate sumele acordate de guvern ca despăgubiri familiilor din Galați și Vaslui, ale căror case au fost distruse de inundațiile din septembrie, va fi monitorizat de Consiliul Concurenței. Principalele tranzacții vizate de aceste controale sunt decontările voucherelor pentru achiziția de electrocasnice și contractele cu firmele de construcții pentru refacerea locuințelor.
Despăgubirile acordate de guvern pentru refacerea caselor afectate de inundații au reprezentat adesea o atracție pentru administratorii unor firme de construcții locale, care au realizat profituri mari fără ca valoarea lucrărilor să justifice banii încasați. Acest lucru este posibil deoarece familiile afectate, dorind să se mute cât mai repede în casele lor, sunt dispuse să accepte orice condiții, inclusiv costuri mult mai mari pentru materialele de construcții. Frecvent, firmele de construcții încep mai multe lucrări pentru a încasa avansurile, dar ulterior tergiversează finalizarea lucrărilor.
Pentru a evita astfel de situații în cazul despăgubirilor acordate celor peste șapte mii de familii din Galați și Vaslui afectate de inundațiile din septembrie, guvernul a solicitat Consiliului Concurenței să monitorizeze situația din zonele calamitate. Acolo unde au fost acordate despăgubiri, există riscul ca, în condițiile unei creșteri a cererii pe piața locală și printr-o înțelegere între administratorii firmelor, să apară o creștere artificială a prețurilor la echipamente electrocasnice sau materiale de construcții.
„Mai degrabă mă aștept la probleme în domeniul construcțiilor, unde piețele sunt locale. Mă îndoiesc că marii comercianți de echipamente electrocasnice vor crește prețurile în județul Galați. Banii vor fi decontați, deci statul va avea o bază de date cu prețurile practicate. Prin birourile noastre teritoriale, am identificat principalii agenți economici din zonă și le-am trimis scrisori de atenționare. Le-am spus că vor urma controale. După această perioadă, când se fac deconturile, vom analiza situația și este posibil să le cerem date suplimentare, deci trebuie să fie pregătiți. Ei sunt oricum, legal, obligați să păstreze evidențele contabile. Am decis să-i atenționăm suplimentar, să fie pregătiți pentru eventuale controale la începutul anului viitor. De asemenea, am informat prefecturile și primăriile să ne sesizeze dacă observă nereguli”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Începând cu 7 octombrie, Poșta Română a distribuit vouchere în valoare de 15.000 de lei fiecare, pentru achiziția de electrocasnice, unui număr de 6.000 de familii din Galați și Vaslui afectate de inundațiile din septembrie.
Potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, despăgubirile pentru refacerea caselor sunt alocate din Fondul de Intervenții pentru Situații de Urgență aflat la dispoziția Guvernului.
Conform rapoartelor comisiilor de evaluare, în cele 30 de comune afectate de inundații din județul Galați, peste 1.500 de gospodării au fost afectate în proporție de peste 60%. Situația detaliată este următoarea:
- 725 de locuințe și 593 de anexe cu grad de afectare de până la 20%;
- 860 de locuințe și 510 anexe cu grad de afectare între 20% și 40%;
- 773 de locuințe și 527 de anexe cu grad de afectare între 40% și 60%;
- 684 de locuințe și 403 anexe cu grad de afectare între 60% și 80%;
- 900 de locuințe și 1.116 anexe grav afectate, cu un grad de distrugere între 80% și 100%.
În județul Vaslui, au fost distruse peste 200 de locuințe, cele mai afectate localități fiind comuna Zorleni, cu peste 120 de case afectate, și orașul Murgeni, cu peste 50 de case afectate.