Efectul Halloween pe pieţele financiare. Scăderea acţiunilor în octombrie – superstiţie sau teorie?
Efectul Halloween este este o teorie conform căreia preţurile acţiunilor scad în luna octombrie. Unul dintre fundamentele acestei ipoteze este faptul că nouă dintre cele mai mari 20 de scăderi procentuale ale indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIA), înregistrate într-o singură zi, au avut loc în a zecea lună a anului.
Efectul Halloween pe pieţele financiare. Scăderea acţiunilor în octombrie – superstiţie sau teorie?
Totuşi, dincolo de aceste date, cercetările sugerează că efectul lunii octombrie asupra acţiunilor este o superstiţie.
Analiza efectuată de Yardeni Research indică faptul că, din 1928, S&P 500 a câştigat valoare în luna octombrie de mai multe ori decât a scăzut. De asemenea, media performanţelor din această lună din ultimii 96 de ani arată un uşor câştig.
Sfârşitul lunii octombrie, echivalent cu sărbătoarea de Halloween, poate aduce panică şi în rândul investitorilor, care deja se pregătesc de surprize „înfricoşătoare”, având în vedere mişcările volatile ale pieţelor financiare din trecut, anul acesta fiind corelate cu alegerile din SUA, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale.
Cele două evenimente importante din acest an, „Efectul Halloween” şi alegerile prezidenţiale din SUA, pot influenţa dramatic mişcările pieţei, prezentând atât oportunităţi, cât şi riscuri pentru traderi.
Un studiu realizat de Ben Jacobsen şi Cherry Y. Zhang de la Universitatea Massey din Noua Zeelandă arată că, pe o perioadă de 300 de ani, acţiunile s-au tranzacţionat în medie mai bine cu 4,52% în perioada noiembrie – aprilie.
În ultimii 50 de ani, disparitatea de performanţă a fost mai evidentă, de 6,25%. Această tendinţă este valabilă în 35 de ţări.
Conform analizei asupra a 65 de pieţe dezvoltate şi emergente, randamentul mediu al burselor în cele şase luni care au urmat Halloween-ului a ajuns la aproximativ 8,5% pe an. Iar această redresare este cunoscută drept „Efectul Halloween”.
Desigur, există numeroase alte aspecte care influenţează piaţa pe tot parcursul anului, inclusiv profiturile companiilor, datele şi tendinţele macroeconomice, cum ar fi ratele dobânzilor, evenimentele geopolitice şi sentimentul general al investitorilor.
Patru evenimente sunt în mare parte responsabile pentru convingerea că acţiunile scad în perioada Halloween.
Acestea sunt:
- Panica din 1907
- Prăbuşirea pieţei bursiere din 1929.
- Lunea neagră din 1987
- Scăderile legate de criza financiară din 2008
Yardeni Research a abordat efectul octombrie printr-o analiză a performanţei lunare a S&P 500 între 1928 şi 2024.
Principalele concluzii ale acestei analize sunt:
- S&P 500 a câştigat teren în octombrie de 56 de ori şi s-a depreciat de 40 de ori.
- În medie, S&P 500 a crescut cu 0,52% în octombrie. Aceasta echivalează cu o creştere anualizată de 6,2%.
- Când indicele S&P 500 a avansat în octombrie, câştigul mediu a fost de 4,2%. Atunci când indicele a scăzut, pierderea medie a fost de 4,6%.
Pe scurt, teoria conform căreia acţiunile îşi pierd valoarea în octombrie este o simplificare excesivă a comportamentului pieţelor financiare.
Deşi au avut loc prăbuşiri majore în octombrie, experienţa cu o constanţă mai mare este că preţurile acţiunilor cresc pe tot parcursul lunii – deşi cu o tendinţă spre volatilitate.
Citeşte şi: Legende din piaţa financiară: Culoarea cravatei şefului Federal Reserve şi dobânzile dolarului