DECIZIE în Parlament: Interzis la uciderea șinșilelor și nurcilor pentru blana lor

Publicat: 22 oct. 2024, 13:08, de Vera Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
DECIZIE în Parlament: Interzis la uciderea șinșilelor și nurcilor pentru blana lor

Capturarea intenționată, precum și uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila și de nurcă, pentru blana lor, sunt interzise, a decis marți Camera Deputaților (cameră decizională), prin adoptarea unui proiect de lege în acest sens.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.205/2004 privind protecția animalelor, în sensul interzicerii creşterii şi uciderii animalelor în scopul obţinerii blănurilor şi comercializării lor.

Potrivit proiectului, este interzisă creşterea, capturarea intenţionată, precum şi uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila şi de nurcă, începând cu data de 1 ianuarie 2027.

Fermele primesc un răgaz de doi ani

În motivarea acestui amendament se arată că o perioadă de tranziţie de doi ani de zile este soluţia potrivită pentru fermele de animale de blană din România. Concret, de la promulgarea legii şi până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă vor trece cel mult doi ani de zile.

O perioadă de tranziţie este necesară pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deţinătorii fermelor să aibă timp pentru a-şi lichida afacerile. În acelaşi timp, angajaţii acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă – pe cont propriu sau cu ajutorul proprietarilor fermelor. 24 de luni constituie o perioadă suficientă de tranziţie, luând în considerare dimensiunile reduse ale acestui sector în România: două ferme de nurci americane care au rămas să îşi desfăşoare activitatea în ţara noastră şi mai puţin de 10 ferme de şinşile. Această perioadă de 24 de luni include două cicluri complete de producţie, împreună cu câteva luni de zile pentru parcurgerea tuturor etapelor juridice şi practice care presupun desfiinţarea respectivelor ferme.
De asemenea, în cei doi ani de zile prevăzuţi, angajaţii din aceste ferme vor putea să facă tranziţia către alte locuri de muncă, inclusiv (la nevoie) urmând cursuri de recalificare profesională, precizează proiectul.