Ciucă, noi promisiuni la prezentarea programului de candidat: Justiţia nu este negociabilă, iar lupta împotriva corupţiei trebuie să fie neobosită
Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la alegerile prezidențiale din 2024, a prezentat recent viziunea sa pentru viitorul României, subliniind teme esențiale legate de justiție, educație, sănătate și politica externă. În cadrul discursului său, acesta a afirmat că, în opinia sa, justiția este un domeniu care nu poate fi negociat, iar lupta împotriva corupției trebuie să fie constantă și determinată.
Ciucă, despre aspectele pe care se concentrează
Ciucă a insistat că viitorul președinte al României trebuie să asigure independența totală a justiției și să promoveze un sistem de judecată eficient, în care procesele să nu se mai întindă pe ani de zile, iar nimeni să nu fie mai presus de lege.
Ciucă a accentuat importanța unei justiții care să funcționeze fără ingerințe externe, susținând că aceasta este baza încrederii în societate. În acest context, el a subliniat că termenele lungi ale proceselor, fie civile, fie penale, trebuie eliminate și că prescripția nu ar trebui să devină un scut de apărare pentru cei care subminează încrederea publică.
”În România pe care o vom construi împreună, legea va fi mai presus de orice interes, iar cei care subminează încrederea publică vor răspunde ferm în faţa legii. Justiţia nu este negociabilă, iar lupta împotriva corupţiei trebuie să fie neobosită. Justiţia trebuie să funcţioneze liberă de orice ingerinţe, pentru că justiţia este temelia încrederii în societate.
Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile, indiferent dacă este vorba de dosare civile sau penale. Prescripţia nu mai trebuie să fie al doilea avocat al apărării, de multe ori mai puternic decât cel în carne şi oase. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, iar şansele trebuie să fie egale pentru fiecare român”, a afirmat, miercuri seară, Nicolae Ciucă.
Pe lângă justiție, Ciucă a abordat și problema educației, subliniind necesitatea unui sistem care să formeze nu doar competențe și abilități, ci și caractere solide. El a făcut referire la succesul unor proiecte educaționale din județele Bihor, Cluj și Alba, punctând că învățământul dual, prin care elevii își formează o profesie încă din timpul școlii, trebuie extins la nivel național.
”(…) să extindem în toate judeţele învăţământul dual profesional cu campusuri de profil unde elevii vor ieşi cu o profesie”, a declarat Ciucă.
Sănătatea este un alt domeniu care, în viziunea lui Ciucă, are nevoie de o reformă profundă. Acesta a subliniat că, deși s-au investit sume considerabile în sănătate de-a lungul anilor, beneficiile pentru pacienți sunt încă insuficiente. El a pus întrebarea crucială: „De ce, în ciuda creșterilor salariale pentru personalul medical, nu se văd rezultatele așteptate?”.
În opinia sa, o dezbatere națională serioasă și profundă este necesară pentru a identifica problemele din sistemul sanitar și pentru a găsi soluții viabile care să ducă la o schimbare reală, astfel încât fiecare cetățean să simtă efectele pozitive ale investițiilor.
În plan economic, Ciucă a subliniat că România trebuie să valorifice inteligent marile oportunități economice care se prezintă, inclusiv participarea la reconstrucția Ucrainei. În opinia sa, politica fiscală ar trebui să fie orientată spre creșterea competitivității economice, nu doar spre acoperirea nevoilor statului.
Astfel, a evidențiat importanța muncii legale și corect plătite, afirmând că niciun cetățean care muncește timp de opt ore pe zi nu ar trebui să trăiască în sărăcie. În acest sens, Ciucă a susținut că un stat puternic este acela care sprijină și valorizează munca cetățenilor săi.
”(…) în noul context mondial, preşedintele României trebuie să dea o nouă dimensiune rolului internaţional al României. Obiectivul meu este România care contează mai mult. Ţara noastră a parcurs un traseu pozitiv în ultimele decenii, se bucură de cele mai solide garanţii de securitate din istoria sa.
Pilonii politici externe româneşti rămân parteneriatul strategic cu Statele Unite şi calitatea de stat membru al Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene. Suntem un partener respectat şi de încredere, dar a venit momentul să ne propunem mai mult în politica externă. Mulţi cetăţeni îşi doresc ca România să fie o voce şi mai puternică, cu o politică şi mai ambiţioasă în interiorul organismelor din care face parte. Vreau ca România să fie un jucător strategic în politica externă (…)”, a punctat liderul PNL.