Dumitru Viorel Focșa îl interpelează pe Silviu Vexler în legătură cu Legea Antisemitismului și politicile Israelului

Publicat: 24 oct. 2024, 14:02, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Dumitru Viorel Focșa îl interpelează pe Silviu Vexler în legătură cu Legea Antisemitismului și politicile Israelului

Deputatul Dumitru Viorel Focșa a adresat o scrisoare deschisă colegului său din Parlament, Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, ridicând întrebări și critici legate de Legea 157/2018 privind prevenirea și combaterea antisemitismului, precum și de politicile guvernului israelian. Focșa contestă justificarea legii, susținând că aceasta ar îngrădi libertatea de exprimare și dreptul la criticarea acțiunilor Israelului împotriva palestinienilor.

În scrisoarea sa, deputatul formulează trei întrebări principale pentru Vexler:

  1. Cum comentează promovarea de către Beniamin Netanyahu și curentul de extremă dreapta din Israel a ceea ce el numește un „genocid” asupra comunităților palestiniene?
  2. Cum comentează bombardarea civililor în Gaza și Beirut, acuzând că opinia publică este manipulată pentru a justifica atacurile asupra zonelor rezidențiale și a spitalelor?
  3. Își menține poziția conform căreia acuzațiile de comportament nazist al guvernelor israeliene sunt nefondate și aduc prejudicii imaginii comunității evreiești?

Focșa critică faptul că legea 157/2018 a fost adoptată fără o justificare solidă în contextul politic românesc, susținând că aceasta a fost promovată cu intenția de a limita criticile la adresa politicilor Israelului față de palestinieni. El a menționat și respingerea recentă a unei propuneri legislative de abrogare a legii, în ședința de plen din 22 octombrie 2024, susținând că partidele din coaliția majoritară, inclusiv AUR, s-au opus abrogării prin absență sau vot.

Aceste declarații vin într-un context sensibil, cu dezbateri aprinse privind libertatea de exprimare, politica externă a României și relațiile cu Israelul.