Primul ”smart hospital” din România!
Spitalul ”George Emil Palade” din Târgu Mureș este proiectat să devină primul spital SMART din țara noastră
Potrivit unui memorandum aprobat de Guvern, Spitalul ‘George Emil Palade’ din Targu Mures va servi drept unitate-pilot pentru digitalizarea completă a sistemului de sanatate din Romania
Teoretic, această unitate medicală face parte dintr-un proiect pilot de digitalizare integrală a sistemului de sănătate din țară noasatră. Decizia este inclusă într-un MEMORANDUM intitulat „Operaționalizarea Spitalelor Complet Inteligente din România – Pilot pentru Digitalizarea Integrală a Sistemului de Sănătate”, aprobat recent de Guvern.
Spitalul ”George Emil Palade” se află în subordinea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș
Prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, citat de Adevărul, explică de ce a fost ales acest spital:
”Spitalul se află în faza de construcție, este un spital nou, care respectă toate standardele internaționale. Este un spital universitar și este locul unde se pun laolaltă componenta de activitate medicală, cu partea de formare universitară și postuniversitară inclusiv în rezidențiat și cu partea de cercetare. Apoi, acest spital este un spital al Universității, unde funcționează programe de studii foarte performante în domenii conexe zonei medicale: inginerie și informatică medicală. Altfel spus, este un loc unde resursa umană este foarte ușor de accesat, și există și infrastructura necesară care să susțină o astfel de implementare digitală”.
Prof. Azamfirei precizează că lucrările de construcție au început și se vor termina la sfârșitul lui 2025, începutul lui 2026.
„Va fi implementat dosarul electronic al pacientului, un model centralizat de stocare electronică a informațiilor medicale. Apoi, integra conceptul de telemedicina nu va mai fi doar un concept ci o realitate. Prin acest sistem vom asigura furnizarea serviciilor medicale la distanță, fără prezența fizică simultană a personalului medical și a pacientului, pentru diagnosticare, tratament, monitorizarea afecțiunilor sau prevenția bolilor. Apoi, vom avea automatizare și robotică pentru optimizarea proceselor medicale și administrative, sisteme integrate de gestionare a resurselor, Big Data și analiza predictivă, pentru analiza datelor colectate de la pacienți sau alte sisteme medicale”, a mai explicat rectorul Universității „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Spitalul se bazează pe tehnologia IA și Machine Learning, pentru analizarea datelor medicale și sprijinirea deciziilor clinice. Realitatea virtuală și augmentată vor fi, de asemenea, folosite în educația medicală sau formare continuă. „Nu în ultimul rând, vor fi implementate sisteme de securitate și protecția datelor, precum și soluții energetice inteligente și interoperabilitatea sistemelor”.
Prof. Azamfirei subliniază că digitalizarea este și un model de bună practică: ”Mă refer la conectivitatea unităților sanitare în întregul sistem sanitar. Această conectivitate va avea un alt beneficiu foarte important: vom avea informații și date exacte despre starea sistemului sanitar, fapt care permite, ulterior, o anume predictibilitate în politicele sanitare pe care le va gândi Ministerul Sănătății”.
De această tehnologie de ultimă generație vor beneficia pacienții: terapii pe care IA le folosește deja, creșterea siguranței actului medical, eliminarea hârtiilor și dosarelor, protecția datelor cu caracter personal, aparținatorii au la dispoziție o platformă online pentru vizualizarea rudelor internate.
Digitalizare la Spitalul ”Marie Curie”
Un anumit model de digitalizare a fost implementat în mai multe spitale din țara noastră, printre care Spitalul ”Marie Curie” din București, care permite medicilor să comunice, să se conecteze cu cei din afara spitlului sau cu specialiști pentru un diagnostic rapid sau o terapie în cazuri de urgență.
„Aceste spitale inteligente vor moderniza infrastructura medicală, îmbunătățind calitatea și eficiența serviciilor și reducând costurile administrative prin digitalizare și automatizare. De asemenea, vor facilita accesul la îngrijiri prin telemedicină pentru zonele rurale și defavorizate, conectând medicii de familie cu specialiști din spitalele județene sau instituțiile sanitare. Totodată, aceste spitale vor deveni hub-uri de cercetare și inovare, utilizând date mari și algoritmi avansați pentru a stimula dezvoltarea medicală”, a mai precizat prof. dr Leonard Azamfirei.