Mandatul directorului general al BVB a fost prelungit. Bursa a crescut vineri cu 0,2 la sută

Publicat: 25 oct. 2024, 19:43, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Mandatul directorului general al BVB a fost prelungit. Bursa a crescut vineri cu 0,2 la sută

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) i-a prelungit mandatul de director general lui Adrian Tănase, cu şase luni, până la 30 iunie 2025, conform unui raport al operatorului pieţei de capital, publicat vineri.

Prelungirea mandatului va intra în vigoare în momentul în care va primi aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, conform prevederilor legale, se menţionează în raport.

Luna trecută, BVB a demarat procesul de recrutare a directorului general pentru un mandat de patru ani, Adrian Tănase fiind candidat. Pentru procesul de recrutare, BVB colaborează cu Executive Search Amrop România, firmă de recrutare pentru poziţii de top management.

Consilul BVB i-a prelungit de trei ori mandatul de director general lui Adrian Tănase, cu câte un an, obiectivul fiind operaţionalizarea Contrapărţii Centrale. Acum este a patra oară.

Conform ultimelor declaraţii ale lui Tănase, CCP-ul va fi operaţional în partea de doua a anului viitor.

Din acţionariatul BVB fac parte SIF-uri, fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, societăţi de brokeraj şi persoane fizice.

În ultima zi de tranzacții a săptămânii, Bursa a creşcut cu 0,2%. Datele din ring arată aprecieri pe acțiunile One United (2,2%), MedLife (1,9%) şi BRD SocGen (1,5%).

Lichiditatea pieței a fost de 70 milioane lei

Indicele BET, care reflectă dinamica celor mai tranzacţionate 20 de companii de la Bursa de Valori Bucureşti, s-a apreciat cu 0,16% şi a ajuns la 17.473,7 puncte.

Benchmark-ul a încheiat săptămâna cu un avans de 0,4%,  după ce a debutat cu o scădere de 0,6% luni, urmată de creşteri de 0,6%, 0,02%, respectiv 0,16%, arată datele din piață.

Vineri, cele mai mari randamente din structura BET au fost afişate de One United Properties (2,2%), MedLife (1,9%), BRD SocGen (1,5%), Romgaz (1,3%) şi Digi Communications (1,25%).

Cu un minus de 0,2%, singurul care a închis ziua „pe roşu” a fost BET-NG, unde sunt incluse companiile din energie şi utilităţi.

Ca de obicei, grosul lichidităţii a fost făcut pe piaţa principală de acţiuni, cu 66,4 milioane de lei dintr-un rulaj total de 71,4 milioane de lei. Este cea mai ridicată valoare pe segmentul principal de acţiuni din 14 octombrie, când totalul a fost de 91,5 milioane.

Indicii BVB au avut creşteri uşoare, în sesiunea de tranzacţionare de joi, într-o zi cu aprecieri ale pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale bursei, a avut un avans de 0,02%, la 17.445 de puncte, în vreme ce indicele BET-FI, al Fondului Proprietatea şi fostelor SIF-uri, s-a apreciat cu 0,72%, până la 60.023 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la numai 37,7 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului, de 145 milioane lei, sumă care totuşi este trasă masiv în sus de emisiunile de titluri de stat Fidelis.

În piaţa „regular”, pe prima treaptă în topul tranzacţiilor s-au situat acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 10,7 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua în scădere cu 0,36%, la preţul unitar de 27,9 lei.

Pe poziţia a doua a clasamentului s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au apreciat cu 0,35%, la preţul de 0,727 lei, pe fondul unor schimburi de 8,5 milioane lei.

Acţiunile Digi Communications (DIGI) au încheiat ziua la preţul unitar de 64 lei, în declin cu 2,74%, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 1,3 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Prebet Aiud (PREB), ce au cumulat un rulaj de 1,1 milioane lei, acţiunile producătorului de materiale de construcţii încheind ziua în scădere cu 0,95%, la preţul de 2,08 lei.

În piaţa „deals” nu a fost realizată nicio tranzacţie.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut o creştere de 0,01%, până la 3.265 de puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor de energie şi utilităţi, s-a apreciat cu 0,4%, până la 1.229 de puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţioanare, a urcat cu 0,09%, la 951 de puncte.