Analiză: Piața aurului se autoreglementează, pentru o mai mare transparență
Industria aurului trece printr-o perioadă de schimbări semnificative, inclusiv prin pașii importanți pe care administratorii minelor de aur îi fac pentru a dezvălui rafinăriile la care își trimit aurul.
Această dezvăluire este un început bun. Este un pas important în consolidarea încrederii în lanțul de aprovizionare cu aur printr-un angajament sporit față de transparență.
Se poate spune că angajamentul de a încărca datele de bază pe platforma Gold Bar Integrity (GBI) este la fel de important pentru creșterea încrederii în lanțul de aprovizionare cu aur. Se creează un ecosistem digital care creează o mai mare transparență în ceea ce privește proveniența aurul și modul în care a fost produs. În majoritatea cazurilor, această încărcare a datelor de bază nu va fi dezvăluită public. Aceste date, inclusiv greutatea aurului transferat și puritatea aurului respectiv, sunt sensibile din punct de vedere comercial și ar putea crea un risc de securitate. Ca atare, nu ar fi potrivit ca mineri să facă publice aceste informații, arată o analiză, remisă redacției de Consiliul Mondial al Aurului (WGC).
Cu toate acestea, trimiterea acestor date către o platformă GBI centralizată creează o înregistrare imuabilă a aurului dintr-o zonă minieră. De-a lungul timpului, pe măsură ce mai multe rafinării vin și pe platforma GBI, aceasta va crea, de asemenea, o înregistrare imuabilă a aurului care a ajuns la o rafinărie.
Aceste informații vor fi, totuși, disponibile organizațiilor de încredere – inclusiv guvernelor și, eventual, LBMA, autoritatea independentă pentru piața metalelor prețioase.
Guvernele țărilor producătoare pot folosi acest lucru pentru a corobora cât aur au produs minele – și pentru a valida că au primit redevențele corecte pentru acest aur.
Guvernele țărilor în care aurul este rafinat vor avea un sistem mai bun de monitorizare a importurilor și exporturilor, ceea ce ste de asemenea important, pentru a se asigura că sunt plătite taxele corecte și pentru a sprijini o supraveghere monetară adecvată.
LBMA poate folosi platforma GBI pentru a obține informații mai precise și mai la timp despre fluxurile de aur, ajutându-și obiectivele în dezvăluirea datelor comerciale care sprijină funcționarea eficientă a pieței internaționale a aurului.
Odată ce tot aurul din operațiunile „legitime” este inclus pe platforma GBI, va deveni din ce în ce mai evident atunci când aurul „ilegitim” a intrat pe piață. Este bine documentat că aurul a fost folosit pentru a finanța activități ilicite.
Dacă un număr suficient de participanți pe piață se alătură platformei GBI, de-a lungul timpului, aceasta ar trebui să contribuie la reducerea ușurinței utilizării aurului pentru a sprijini întreprinderile criminale.
Piața aurului funcționează cel mai bine atunci când contrapărțile pot avea încredere unul în celălalt; și, prin urmare, comerțul liber unul cu celălalt, cu frecare minimă în sistem. Pentru a spune simplu: Compania A poate cumpăra aur de la Compania B știind că aurul pe care îl vor primi este cu greutatea și puritatea pe care pretinde că le are, și că aurul a fost obținut în mod responsabil.
Acesta este modul în care funcționează efectiv piața de aur din Londra – există o „buclă închisă” de contrapărți de încredere, inclusiv rafinării, operatori de seif (custozi) și companii de logistică – care mută aur între ele în mod continuu.
Aurul este într-o formă standard (400 oz lingouri), iar companiile din bucla închisă tranzacționează în ceea ce este probabil cea mai eficientă piață de aur din lume, ceea ce duce la o lichiditate mai mare și la costuri de tranzacție extrem de scăzute.
Participanții au încredere unul în altul pentru că toți respectă standarde înalte; și pentru că aurul este testat în mod regulat – atât pentru greutate, cât și pentru puritate – pe măsură ce „curge” în jurul buclei închise. Ca atare, orice abateri de la standardul așteptat sunt identificate rapid.
De fapt, platforma GBI extinde natura existentă „în buclă închisă” a pieței angro de aur din Londra pentru a cuprinde un set mai larg de participanți la piață. Rețeaua de încredere ar include companii care operează în întreaga lume într-o gamă de dimensiuni de lingouri, dincolo de cele care operează în Londra în lingouri de aur de 400 oz.
Tranzacționarea va deveni mai fluidă, iar costurile de tranzacție vor fi reduse, deoarece fiecare lingot de aur va avea un „geamăn digital” care poate demonstra că tot aurul conținut în lingoul fizic a fost obținut în mod responsabil; și că lingoul de aur fizic a fost boltit și deținut de părți responsabile.
Această platformă GBI va deschide, de-a lungul timpului, noi produse din aur digitalizate, inclusiv noi forme de împrumut și garantare a aurului, deoarece geamănul digital va oferi încredere că lingoul de aur este „legitim”. În plus, odată în formă digitală, există mult mai multă flexibilitate în ceea ce privește modul în care acel aurul poate fi utilizat.
Desigur, există provocări pentru a ajunge la această stare dorită. În primul rând, multe companii miniere au investit semnificativ în sistemele lor existente de planificare a resurselor întreprinderii și sunt reticente să investească mai mult în angajamentul de a-și încărca datele pe platforma GBI.
La urma urmei, au deja un grad ridicat de control asupra aurului pe care îl produc, iar platforma GBI nu oferă imediat beneficii financiare unei companii individuale. Cu toate acestea, membrii Consiliului Mondial al Aurului s-au angajat să-și pună datele de bază pe platforma GBI, deoarece recunosc beneficiile pe termen lung ale platformei pentru industrie în general – crearea încrederii suplimentare în aur și creșterea ecosistemului va aduce beneficii tuturor producătorilor.
Desigur, există provocări pentru a ajunge la această stare dorită. În primul rând, multe companii miniere au investit semnificativ în sistemele existente de planificare a resurselor întreprinderii și sunt reticente să investească mai mult în angajamentul de a-și încărca datele pe platforma GBI.
La urma urmei, au deja un grad ridicat de control asupra aurii pe care îl produc, iar platforma GBI nu oferă imediat beneficii financiare unei companii individuale. Cu toate acestea, membrii Consiliului Mondial al Aurului s-au angajat-și pună datele de bază pe platforma GBI, deoarece să recunosc beneficiile pe termen lung ale platformei pentru industrie în general – crearea încrederii suplimentare în aur și creșterea ecosistemului va aduce beneficii tuturor producătorilor.
Mulți producători și rafinariile pot decide că platforma GBI nu are scopul de a-și îmbunătăți performanța financiară în mod izolat, și atunci ei nu vor participa.
Dar credem cu tărie că beneficiul colectiv la nivelul întregului sistem îi va determina în cele din urmă pe toți producătorii și rafinăriile responsabili, precum și pe companiile care oferă servicii de transport și sărituri, să adopte platforma GBI.
Mai simplu spus, ecosistemul de aur va „accepta” din ce în ce mai mult aur pe platforma GBI într-o manieră eficientă și fără frecare, făcând mai dificilă (pe bună dreptate) tranzacționarea cu aur dacă nu este pe platformă. Acest lucru sprijină ridicarea standardelor pentru toate întreprinderile responsabile; și împinge tot mai mult companiile indezirabile la margine.
Desigur, este mult mai mult de lucru; și suntem abia la primele etape ale acestei călătorii. Dar creșterea ecosistemului de încredere este în vedere. Această schimbare de abordare de la „compania mea funcționează responsabil” la „întregul meu lanț de aprovizionare funcționează responsabil” câștigă acțiune și va anunța o transformare pozitivă a modului în care funcționează piața aurului. La rândul său, va determina mult mai mulți clienți și investitori să decidă că au încredere în aur și în piața aurului, arată World Gold Council.