Aceste semințe pentru un somn ușor

Publicat: 27 oct. 2024, 06:18, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Aceste semințe pentru un somn ușor

Consumul periodic de semințe de dovleac oferă multe beneficii: de la protejarea sănătății inimii la îmbunătățirea digestiei și un somn odihnitor.

Semințele de dovleac conțin lignani, compuși care contribuie la reducerea inflamației, diminuînd astfel riscul de cancer, spune Pam Hartnett, dietetician, intervievat de Eating Well. De asemenea, acești compuși blochează vasele de sânge care alimentează tumorile, contribuind la încetinirea evoluției cancerului.

Aceste semințe echilibrează nivelul zahărului din sânge, fiind indicate persoanelor suferinde diabet. Ele sunt sărace în grăsimi saturate, dar bogate în proteine vegetale, bune pentru sănătatea inimii. Și în plus, conțin magneziu care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Semințele de dovleac sunt și o sursă bună de zinc, indicat mai ales în cazul răcelilor de sezon.

Zincul din semințele de dovleac este un aliat excelent și pentru sănătatea reproductivă masculină. Într-adevăr, acest mineral joacă un rol cheie în motilitatea spermatozoizilor. Zincul poate susține, de asemenea, sănătatea prostatei și chiar crește nivelul de testosteron, spune Teresa Romano, nutriționist. Semințele de dovleac sunt o sursă bună de fibre, contribuind la prevenirea constipației.

Potrivit unui studiu, uleiul din semințe de dovleac are potențialul de a preveni  tulburările urinare sau chiar de a fi inclus în tratamentul acestora, în special a afecțiunii vezicii urinare hiperactive.

Contra insomniei

Cu numai o mână de semințe de dovleac savurate pe îndelete înainte de culcare, sigur veți avea un somn odihnitor. Deoarece, semințele de dovleac reprezintă o sursă excelentă de triptofan, un aminoacid care ajută la producerea serotoninei, un hormon responsabil cu starea de bine, și la producerea melatoninei, indicată în tratamentul insomniei, explică Amy Beney, autoarea Nutrition Insights, citată de Eating Well.

Să reținem că 30 de grame de semințe de dovleac înseamnă circa 150 kcal. Dar și: 1,7 fibre; 42% din doza necesară zilnic de mangan; 37%  din necesarul zilnic de magneziu; 33% din necesarul zilnic de fosfor etc.

În alimentație

Semințele de dovleac sunt bune crude, coapte, simple sau cu iaurt. Fie coapte, fie crude le putem adăuga în orice salată. De exemplu:  rucola, felii de roșii, morcov ras și țelină rase și o lingură de semințe de dovleac. Este și uleiul extravirgin de semințede dovleac care este foarte bun în salate.

Iată și un mic dejun ușor și consistent:  un bol de ovăz, lapte, animal sau vegetal, cu fructe proaspete și o lingură de semințe de dovleac. Se recoamandă semințele de dovleac crude, nesărate pentru a beneficia de întreaga cantitate de nutrienți.