Scuba diving sau automobilism. De ce unele maşini au snorkel?

Publicat: 27 oct. 2024, 06:47, de Ady Ivașcu, în Auto , ? cititori
Scuba diving sau automobilism. De ce unele maşini au snorkel?
Scuba diving sau automobilism. De ce unele maşini au snorkel?

De ce unele maşini au snorkel? S-ar putea să fi văzut ceea ce arată ca un echipament de scuba diving (scufundări) montat pe un automobil 4×4 de mari dimensiuni – deci de ce, mai exact, mașinile au tuburi de oxigen? 

Desigur nu pentru a fi utilizate ca submarine sau pentru a speria maşini electrice în trafic. Iată care este adevărul.

Snorkel-urile sunt modificări populare, în primul rând aftermarket, adăugate vehiculelor cu tracțiune integrală (4WD) și vehiculelor off-road.

Scuba diving sau automobilism. De ce unele maşini au snorkel?

Una dintre primele accesorii cu care piloții pasionați de off road își pregătesc maşina pentru aventurile fără asfalt este snorkelul.

Acest accesoriu poate face diferența în nenumărate situații, dar cea mai evidentă și eficientă întrebuințare este în cazul trecerii unei ape mai adânci, când apa poate pătrunde în motor.

Inițial, primele autovehicule dotate cu snorkel au fost cele pe tehnologie militară, dar recunoscând avantajele acestuia foarte repede a fost preluat și de către fanii off-road.

Un snorkel este adesea de culoare neagră și pornește de la aripa din față în sus pe partea laterală a parbrizului.

snorkel

Elementele de bază ale unui motor clasic sunt o combinație de trei lucruri: combustibil, scântei și aer.

Partea de aer a acestui cocktail este furnizată prin admisia de aer, care va aspira oxigen din atmosferă și îl va furniza motorului.

Un snorkel extinde tubul care este conectat la admisie în sus și în afara capotei. Un snorkel auto are multe avantaje, dar esența este că acționează la fel ca un snorkel pentru scufundări.

Acesta permite scufundarea gurii (admisia de aer) fără a aspira apă în plămâni (motorul) și fără a vă îneca (blocarea motorului de apă).

Cu toate acestea, snorkelurile pot fi, de asemenea, o modificare populară pentru proprietarii de vehicule 4×4 care nu își duc niciodată vehiculele în ape adânci.

Acest lucru se datorează faptului că se crede că snorkelul oferă o conductă de aer curat și rece, comparativ cu aerul fierbinte și murdar din compartimentul motorului, unde se termină de obicei admisia.

Cu toate acestea, ceea ce proprietarii de vehicule 4×4 nu realizează este că prelungirea lungimii admisiei va schimba caracteristicile puterii și cuplului. Un canal de admisie mai lung va permite un cuplu mai mare la turații joase, dar se va pierde putere la turații înalte.

Sunt legale snorkelurile auto?

Atât timp cât filtrul de aer este încă închis și nu ați făcut nicio tăietură la componentele structurale ale autovehiculului, atunci un snorkel este legal și nu reprezintă o problemă în ceea ce privește înmatricularea și inspecția tehnică.

Citeşte şi: Cea mai urâtă mașină din lume a fost de fapt o capodoperă de design genial