George Simion vrea reînființarea Secției Speciale a lui Dragnea și introducerea tribunalului cu jurați

Publicat: 26 oct. 2024, 15:34, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
George Simion vrea reînființarea Secției Speciale a lui Dragnea și introducerea tribunalului cu jurați

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a declarat recent că intenționează să susțină reînființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților. Această secție, creată inițial la inițiativa lui Liviu Dragnea și desființată în 2022 sub conducerea ministrului Justiției de atunci, Cătălin Predoiu, a fost controversată încă de la înființare. De asemenea, Simion propune implementarea unui tribunal cu jurați pentru marile dosare penale, inspirat din sistemul juridic american.

Critici la adresa DNA și propunerea unui tribunal cu jurați

Liderul AUR consideră că reînființarea Secției Speciale este o soluție pentru o Justiție „obedientă politicului”, care, susține el, ar permite magistraților să funcționeze fără influențe din partea Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Potrivit lui Simion, anchetarea magistraților de către DNA ar putea influența deciziile judecătorilor în favoarea acestei instituții. În schimb, acesta propune ca atribuțiile de investigare a magistraților să revină unei secții dedicate în cadrul Parchetului General.

„Avem o gândire de simplificare a hățișului juridic și a termenelor lungi din procese,” a declarat Simion în emisiunea Insider politic. „Pentru dosarele mari, dorim un tribunal cu jurați, ca în SUA, care să garanteze o transparență mai mare și să implice cetățenii direct în actul de justiție.”

Secția Specială: Cronică a unei controverse

Secția Specială pentru investigarea magistraților a fost înființată în 2018 sub influența majorității PSD-ALDE-UDMR, transferând atunci competențele DNA către o structură separată. Decizia de a crea această secție a atras critici semnificative, atât din partea asociațiilor de magistrați, cât și a instituțiilor europene, care vedeau în această inițiativă o metodă de intimidare a magistraților. În ciuda acestor controverse, Secția Specială a avut o activitate redusă, întocmind doar cinci rechizitorii în aproape patru ani de funcționare.

Desființarea Secției Speciale în 2022 a fost considerată de guvernul de atunci, format din PNL-PSD-UDMR, un pas necesar în combaterea influenței politice asupra Justiției. Totuși, competențele DNA în investigarea magistraților nu au fost restaurate. Magistrații sunt în prezent anchetați de parchetele obișnuite din țară, ceea ce menține în vigoare restricțiile impuse în perioada lui Liviu Dragnea.

O justiție cu răspundere și imparțialitate

În opinia lui George Simion, actualul sistem juridic din România are nevoie de o reformă structurală, care să reducă influența politică și să sporească răspunderea magistraților. „Dacă un magistrat dă o sentință și nenorocește un om, acum nu riscă mare lucru,” afirmă Simion, susținând că e necesară responsabilizarea sistemului pentru greșelile care afectează vieți și destine.

Propunerile lui George Simion vin într-un context în care tema Justiției este deosebit de sensibilă în rândul alegătorilor. Reintroducerea Secției Speciale și implementarea unui tribunal cu jurați sunt două propuneri controversate, dar susținătorii liderului AUR consideră că acestea ar putea aduce schimbări semnificative într-un sistem judiciar perceput adesea ca fiind influențat de factorul politic.