Poporul indigen Awa din Columbia. Norocul să te naşti în paradis, ghinionul să treacă traficul de droguri pe acolo

Publicat: 27 oct. 2024, 15:40, de Ady Ivașcu, în Internațional , ? cititori
Poporul indigen Awa din Columbia. Norocul să te naşti în paradis, ghinionul să treacă traficul de droguri pe acolo
Poporul indigen Awa din Columbia. Norocul să te naşti în paradis, ghinionul să treacă traficul de droguri pe acolo

La 7-8 ore de mers cu maşina faţă de Cali (Columbia), unde în aceste zile se desfăşoară summit-ul ONU pentru biodiversitate COP16, trăieşte unul dintre cele mai izolate grupuri din regiune, poporul indigen Awa din Columbia.

Poporul Awa – cel mai ameninţat de violenţă, iar paradisul său tropical este supus de decenii jafului de către grupuri armate

Trăind într-o zonă paradisiacă de păduri tropicale, din departamentele Nariño și Putumayo din Columbia, la graniţa cu Ecuador, indigenii Awa au o legătură profundă cu teritoriul lor, având o cultură și un mod de viață care depinde de pădure și de resursele naturale din aceasta.

 

Awa au o cultură centrată pe respectul față de natură, pe care o consideră sacră și indispensabilă pentru supraviețuirea lor. Se organizează în comunități mici și sunt agricultori, vânători și pescari, practicând o formă tradițională de agricultură itinerantă (în care cultivă pământul timp de câțiva ani și apoi se mută pentru a permite solului să se regenereze).

 

Credințele spirituale ale poporului Awa sunt profund legate de natură, iar șamanii joacă un rol important în menținerea echilibrului spiritual al comunității.

De la Cali la zona de reședință a poporului Awa, din nordul Nariño, distanța este de aproximativ 250-300 km. Aceasta înseamnă aproximativ 7-8 ore de mers cu mașina, în funcție de starea drumurilor și de condițiile meteo, dat fiind că regiunile montane pot avea drumuri dificile.

Către zone mai îndepărtate din Putumayo (sud-estul Columbiei), unde se află unele comunități Awa, distanța crește la peste 400 km de Cali, ceea ce ar putea însemna peste 10 ore de călătorie.

„Poporul Awa rezistă de 500 de ani împotriva invaziei, discriminărilor, grupărilor armate, rstrămutărilor forţate”, a menţionat Olivio Bisbicus, unul dintre liderii acestei comunităţi de aproape 50.000 de persoane. 

Poporul indigen Awa din Columbia. Risc de exterminare fizică, culturală şi spirituală

„Inkal Awr”, după numele lor complet, sau „oamenii junglei” în limba lor ancestrală awapit, trăiesc într-unul dintre cele mai tulburi departamente regionale din Columbia, din cauza traficului de droguri.

 

Trei grupuri armate se luptă pentru această regiune strategică de frontieră, un coridor de trafic de droguri către Pacific şi plin de mine ilegale de aur.

Justiţia columbiană a înregistrat 25 de ani de violenţe împotriva acestui popor, la apogeul conflictului cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), constatând un „risc de exterminare fizică, culturală şi spirituală”.

Între 1990 şi 2016, gherilele au ucis 185 de indigeni Awa.