Curtea de Conturi Europeană a descoperit 4 agenţii care au comis multe nereguli la cheltuirea fondurilor UE

Publicat: 27 oct. 2024, 06:29, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Curtea de Conturi Europeană a descoperit 4 agenţii care au comis multe nereguli la cheltuirea fondurilor UE

Curtea de Conturi Europeană a descoperit 4 agenţii care au comis multe nereguli la cheltuirea fondurilor UE, iar auditorii observă că procedurile de achiziţii publice rămân principala sursă de nereguli.

Majoritatea celor 43 de agenţii ale UE şi-au gestionat corespunzător finanţele în 2023, însă, pentru 4 dintre ele nu a fost emisă o opinie favorabilă cu privire la modul în care acestea au cheltuit fondurile UE, potrivit raportului anual de audit publicat Curtea de Conturi Europeană (ECA).

Auditorii observă că procedurile de achiziţii publice rămân principala sursă de nereguli. Pentru 34 de agenţii, ei au identificat domenii în care se pot aduce îmbunătăţiri.

Cele 43 de agenţii ale UE, cu sediul în 23 de state membre, se ocupă de sarcini tehnice, ştiinţifice sau de reglementare sau pun în aplicare programe de cheltuieli operaţionale.

Agenţiile UE numără peste 16.000 de angajaţi, adică aproape o cincime din întregul personal al UE.

Cele mai multe dintre acestea sunt finanţate aproape în întregime de la bugetul UE. Celelalte sunt finanţate parţial sau integral din taxele şi comisioanele percepute de la entităţile din sectorul public şi din cel privat acoperite de activităţile lor.

Ce agenţii au comis multe nereguli în cheltuirea banilor contribuabililor europeni

Dintre cele 43 de agenţii, 39 au primit o opinie de audit favorabilă cu privire la plăţile lor din 2023.

Cele 4 care nu au primit o opinie favorabilă sunt:

  •  Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT)
  • Autoritatea Europeană a Muncii (ELA)
  • Agenţia pentru Securitate Cibernetică (ENISA)
  • Agenţia pentru Gestionarea Operaţională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spaţiul de Libertate, Securitate şi Justiţie (eu-LISA).

Pentru EIT, opinia cu rezerve a fost emisă din cauza nivelului estimat al erorilor în granturile pe care le-a gestionat agenţia.

În cazul celorlalte trei s-au constatat nereguli în procedurile de achiziţii publice sau în punerea în aplicare a contractelor.

Aceste agenţii ar trebui să acorde o atenţie deosebită normelor prevăzute în Regulamentul financiar, subliniază auditorii.

În plus, aceştia atrag atenţia asupra deficienţelor procedurale din sistemele de gestiune şi de control. Este vorba, de exemplu, despre lipsa unor verificări adecvate înainte de autorizarea operaţiunilor.

Unele agenţii ar trebui să îmbunătăţească şi respectarea termenelor legale pentru efectuarea plăţilor.

Deşi suma totală plătită sub formă de dobânzi de întârziere a fost mică, frecvenţa plăţilor întârziate constatată în cadrul anumitor agenţii poate aduce atingere reputaţiei acestora, spune Curtea de Conturi Europeană.