Maia Sandu – Alexandr Stoianoglo, dezbatere crucială pentru viitorul Republicii Moldova

Publicat: 27 oct. 2024, 10:21, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Maia Sandu – Alexandr Stoianoglo, dezbatere crucială pentru viitorul Republicii Moldova
Actualizări
11:19, 27 Oct. 2024

Stoianoglo către Sandu: Să încheiem campania în pace și să respectăm rezultatul alegerilor

Alexandr Stoianglo: Haideți să încheiem un acord: oricare dintre noi pierde alegerile, să accepte rezultatul și să nu organizeze proteste.

Maia Sandu: Avem un atac de proporții asupra democrației, doar dl Stoianoglo nu le vede și nu le știe. El nu știe că s-au cumpărat voturi, nu știe că în sacoșa dată de Plahotniuc lui Igor Dodon erau bani. Propunerea mea pentru voi e să îmi permiteți să continui să păstrez pacea, să continuăm proiectele de dezvoltare, lupta pentru un stat de drept adevărat, pentru calea europeană.

Alexandr Stoianglo: Eu cred sincer că acum 4 ani aveați intenții foarte bune. Cu regret, nu ați reușit. Și eu ca cetățean vă înțeleg. Dvs. nu ați reușit și nu vreau să vă învinovățesc, nu trebuie să vă temeți de asta. Ca om trebuie să admiteți greșelile dvs, haideți să încheiem campania în pace.

11:13, 27 Oct. 2024

Maia Sandu: Am avertizat despre capturarea băncilor

Maia Sandu: Când erați procuror general, v-am sesizat o informație de la Banca Centrală că un om de afaceri vrea să captureze două bănci, și mi-ați spus că nu îl puteți opri, pentru că nici fostul președinte Voronin nu l-a oprit.

Alexandru Stoianoglo: E un fals, această discuție nu a avut loc.

Maia Sandu: E reală discuția, există proces verbal la Președinție.

11:11, 27 Oct. 2024

Stoianoglo: În perioada mea nu a fost arestat nici un om de afaceri

Sandu: Cum vedeți construirea statului de drept când eliberați un om care a doua zi intră cu mascați peste judecători și oameni de afaceri.

Stoianoglo: În perioada mea nu a fost arestat nici un om de afaceri, nu a fost suspendată activitatea nici unei întreprinderi, nu a fost sechestrat nici un cont. În 2019, înainte de activitatea mea au fost arestați mai mult de o mie de oameni. În perioada dumneavoastră anume procuratura a fost folosită ca bâtă politică împotriva opoziție, împotriva oamenilor politici.

Sandu: Promisiunea grupării criminale care plătesc această fraudă a fost de 300 de mii de persoane. Ce am văzut documentat de poliția a fost peste 100 de mii de persoane. Țara asta este mică și informația se răspândește repede. Cum credeți că puteți să construiți democrație dacă acceptați ca cineva să cumpere voturi?

Stoianoglo: De fapt nu aveți nimic concret de spus. Opriți isteria, deschideți ochii, controlați-vă sunteți președinte.

11:10, 27 Oct. 2024

Acuzații de voturi cumpărate și întrebări despre integritatea alegerilor

Alexandr Stoianoglo: Ați declarat să 300.000 de voturi au fost cumpărate, dar poliția  documentat doar câteva sute. Ce știți și nu spuneți?

Maia Sandu: Noi știm că promisiunea grupării criminale a fost de 300.000 de voturi. Poliția a documentat deja peste 100.000. Și dacă ar fi fost doar o sută, totuși dvs. ar fi trebuit să fiți îngrijorat. Cum credeți că puteți construi democrația dacă acceptați ca cineva să cumpere voturi pentru dvs?

Alexandru Stoianoglo: Se pare că nu aveți nimic concret de spus, și asta îngrijorează.

11:05, 27 Oct. 2024

Confruntare deschisă pe tema dosarului lui Igor Dodon 

Maia Sandu: Vă mențineți afirmația că Plahotniuc i-a dat bani cu sacoșa lui Igor Dodon, cel care v-a propus candidat la președinte?

Alexandr Stoianoglo: Dosarele penale pornesc doar pe baza probelor suficiente. Deciziile în privința oamenilor învinuiți o adoptă numai procurorii. Nu e important dacă au fost acolo bani sau nu, e important că dosarul penal a fost pornit ilegal. Nu pot fi folosite ca dovezi. Acest dosar a fost trimis în judecată la comanda dvs.

Maia Sandu: Ați spus că nu contează ce era în sacoșă, ați mai spus că nu contează ce era în conturile din Bahamas (ale lui Igor Dodon). Dar ce înseamnă democrația pt dvs dacă nu contează banii cu care se cumpără voturile.

11:03, 27 Oct. 2024

 

Despre primari

Maia Sandu: Noi avem o relație foarte bună cu primarii, finanțăm proiecte cu bani europeni în 80% din satele din țară. Noi respectăm primarii și vrem să aibă aceste resurse pentru a îmbunătăți condițiile de viață

Alexandr Stoianoglo: În mod miraculos, mulți primari trec la partidul dvs. PAS.

10:58, 27 Oct. 2024

Dialog tensionat despre teintegrarea Transnistriei, drumul către UE și relația cu Rusia

Alexandr Stoianoglo (lb. rusă, traducere TVR Info): Cum vedeți reintegrarea Transnistriei?

Maia Sandu: Am reușit să menținem liniștea și pacea în țară. Noi ne dorim să rezolvăm conflictul doar pe cale pașnică. Tot ce facem e pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Economia din regiunea Transnistria s-a reorientat spre UE, asta arată că mergem pe aceeași cale. Noi trebuie să avem grijă de pacea tuturor cetățenilor din Republica Moldova. Știți că aproape toți moldovenii din Transnistria și-au luat pașaport moldovean după invazia din Ucraina? Asta înseamnă că au încredere în Republica Moldova

Alexandr Stoianoglo (lb. rusă, traducere TVR Info): Nu ați avut nici o întâlnire cu reprezentanții Transnistriei. Vreți să mergeți în UE fără Transnistria?

Maia Sandu: Rezultatele se măsoară după rezultate. Noi am reușit să menținem pacea. Cetățenii noștri apreciază pacea și liniștea

Maia Sandu: Spuneți 10 proiecte finanțate de Rusia pentru Moldova

Stoianoglo: Eu sunt foarte mulțumit pentru UE, pentru sprijinul dat Republicii Moldova. Dar drumurile și centura Comrat au fost credite care trebuie restituite. Eu nu fac niciodată comparație între ajutorul de la UE și din Rusia. Noi trebuie să vorbim despre relații bilaterale bune cu toți vecinii.

Maia Sandu: Deci Rusia nu are nici un proiect în Republica Moldova, tocmai ați recunoscut acest lucru.

10:56, 27 Oct. 2024

Maia Sandu: Ați umplut țara cu minciuni și sperietori despre UE

„Ați umplut țara cu minciuni și sperietori despre UE, și ați mai cumpărat și voturi. Dacă nu acum, atunci când, peste 30 de ani? Știți că toate statele membre UE sunt mult mai dezvoltate decât înainte de aderare?”, a spus Maia Sandu.

10:43, 27 Oct. 2024

Dispută pe tema justiției și integrării în UE

Sandu: Noi în 30 și ceva de ani am putut să avem alegeri libere, ce vedem acum este când o grupare cu bani mari vine peste RM și cumpără într-o dimensiune foarte mare. Credeți că este bine când unii judecători stau și se uită și nu acționează. Atunci când justiția nu își face treaba noi nu putem să stăm și să nu facem nimic, de asta noi facem reforme. De asta vom face altfel de reformă după alegeri.

Stoianoglo: Până la alegeri era evident că nu știți să aplicați legile, nici democrația nici Constituția. Voi purtați vina pentru că orice oligarh poate influența RM:

Sandu: Care sânt membrii echipei dumneavoastră?

Stoianoglo: Refuzați-vă de la declarații false. Eu nu am nici o relație nici cu Platon, nici cu Șor, nici cu alții. Eu voi crea o echipă de tehnocrați, oameni care știu problemele oamenilor, care poate răspunde la toate nevoile de bază. Criteriile nu vor fi unele politice, o să fie promovați oamenii care cunosc domeniile de activitate și numai atunci noi vom putea ceva schimba în țară.

Sandu: Jumătate din membrii Guvernului nu sunt oameni de partid.

Stoianoglo: Când faceți declarații vă rog să aduceți probe. Nu o să aveți nici o probă despre legăturile mele cu oamenii de care spuneți. Ce considerați cel mai valoros din experiența României?

Sandu: Voi susține dezvoltarea tuturor limbilor în RM. Moldova este o țară neutră. De credeți că dumneavoastră trebuie să aveți parte de beneficiile care le oferă cetățenia română.

Stoianoglo: În România limba maghiară a primit statut de limba regională la nivel cu limba română. În RM acest lucru nu s-a întâmplat.

Sandu: Președintele are un rol important în aderarea RM la UE. Cum veți discuta cu liderii europeni în situația dumneavoastră când toată lumea a văzut care este atitudinea dumneavoastră față de referendum.

Stoianoglo. Acest referendum a urmărit doar scopuri personale, eu particip doar acțiunile concrete. Eu sunt susținătorul integrării UE al RM. Dacă sunteți președintele țării, atunci înainte de așa referendum trebuie să avem un dialog permanent cu oamenii. Ei sunt sigur că majoritatea cetățenilor sunt adepții UE.

10:39, 27 Oct. 2024

Stoianoglo: România este cel mai important partener al Moldovei. Sandu: Este o ofensă adusă la adresa României să spuneți că nu avem proiecte importate. Dumneavoastră nu le știți

„România este cel mai important partener al Moldovei, din punct de vedere bilateral și pentru promovarea aspirațiilor pro-europene. Relații cu România nu numai că se vor îmbunătăți, dar se vor întări în toate domeniile. Statul românesc a acordat un sprijin în cele mai complicate situații, dar nu am realizat niciun proiect investițional regional care să apropie Moldova de UE”, a declarat Stoianoglo.

„În 30 de ani, vorbim despre relațiile bune cu România și nu am construit un drum direct, un tren de la Chișinău la București. Să lăsăm declarații și să trecem la acțiuni directe”.

„Este o ofensă adusă la adresa României să spuneți că nu avem proiecte importate. Dumneavoastră nu le știți”, a replicat Maia Sandu. „Ca între doi români, dvs. credeți că România va susține omul Moscovei? Fiți sincer cu moldovenii”. Stoianoglo a mers mai departe fără a răspunde la întrebare.

10:35, 27 Oct. 2024

Stoianoglo și Sandu în discuția despre politica externă și sprijinul pentru diaspora

Stoianoglo: Noi vom stabili relații bune cu toți partenerii noștri de dezvoltare și în primul rând cu vecinii noștri cu Ucraina, România, Rusia, SUA, China. Noi susținem Ucraina în războiul umanitar și sunt sigur că relațiile noastre, atunci când voi fi președinte, vor fi mai bune decât în momentul actual.

Sandu: Chiar credeți ce spuneți? Când ați ieșit să vă lansați în campanie nu ați găsit două cuvinte să spuneți despre atacul cu bombe asupra spitalului cu copii?

Stoianoglo: Prețuri, exod, aproximativ 300 de mii de oameni au părăsit RM. Ce ați realizat și Guvernul pentru Diasporă și muncitorii migranți.

Sandu: Tot ce am făcut noi a fost și pentru cetățenii de acasă și pentru cei din afara țării. Cei din afară se gândesc la cei de acasă, toate proiectele noastre pe care le-am început este important să continue. Noi am început să reparăm aceste lucruri pentru ca cei de acasă să se simtă bine și cei plecați să revină acasă. Tot ce facem este pentru cetățenii RM.

10:26, 27 Oct. 2024

Construirea viitorului Moldovei și provocările resurselor de apă

Stoianoglo: Tot ce faceți doar închideți, în acești ani nu s-a construit nimic. Înțeleg că nu ține de competența dumnevoastră. Cu ce vă ocupați?

Sandu: Mințiți că nu am construit nimic, construim apeducte, grădinițe, case de cultură, oamenii știți acest lucru. Sigur că e nevoie de mai mult, dar au fost oameni care au furat bugetul. Resursele noastre de apă se micșorează foarte repede. E nevoie de zeci de miliarde de euro pentru a construi magistrale și pentru a împăduri țara. Care este soluția dumneavoastră?

Stoianoglo: Atunci când am spus că guvernarea nu ați făcut nimic. Am greșit, totuși s-a realizat ceva, avem un site lemne.md până de curând acesta funcționa doar în limba engleză, aveți dreptate că țara are probleme cu apa potabilă, sunt sigur că noi găsim bani vom elabora un program de acțiuni pentru aproviziona inclusiv saltele cu apă dar și pentru agricultură. Am avut cu specialiști și vom atrage investiții pentru a asigura agricultura cu apa necesară.

Sandu: Ați făcut calcule de cât este nevoie pentru irigare? Pentru ca să știți de unde aduceți resursele de apă? Nu ați susținut referendumul de integrare pentru aderarea RM la UE. UE ne poate ajuta ca să rezolvăm problema majoră legată de apă.

Stoianoglo: Andrei Năstase spune că datoria RM a crescut de 4 ori, iar Filat că investițiile în capital sunt mai mici. Este aceasta o realitate?

Sandu: Chiar nu puteți să consultați statisticile, să vă informați din surse sigure? Datoria externă este la fel. Noi am reușit să aducem banii în țară, am adus investitori chiar dacă ne spun că avem un război la hotar și ne spune să reveni când o să fim în UE.

10:23, 27 Oct. 2024

Stoianoglo și Sandu în disputa despre incompetență și impactul războiului

Stoianoglo a acuzat-o pe președinta Republicii Moldova, afirmând: „Cel mai simplu e să vă justificați incompetența prin războiul din Ucraina.” El a adăugat că „Republica Moldova, din cauza incompetenței dvs. a fost prejudiciată cel mai mult”, menționând că „țările din jur, în situații similare, au avut creșteri economice și au acordat ajutoare pentru cetățeni”. El a subliniat intenția de a promova „un model de economie legată cu inițiativa oamenilor, cu schimbarea structurii economiei, promovarea industriei”. La aceste acuzații, Maia Sandu a replicat: „Acestea sunt povești cu zâne. Arată că nu înțelegeți impactul războiului, nu știți care e structura demografică a acestei țări. Vă spun eu: numărul pensionarilor e aproape egal cu al angajaților. Noi am venit cu resurse suplimentare, am crescut pensiile de două ori, am crescut salariile, am pornit șantiere în toată țara.”

10:23, 27 Oct. 2024

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, candidaţii din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, participă duminică, la o dezbatere electorală fără moderator.

Maia Sandu, președinta în exercițiu, și Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, și-au prezentat pozițiile divergente privind viitorul politic și economic al Moldovei. Discuția, organizată fără un moderator, a fost marcată de acuzații reciproce și de promisiuni ambițioase, fiecare candidat căutând să câștige încrederea alegătorilor înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale.

Maia Sandu a început prin a sublinia că „nici un moldovean nu vrea să fie condus de cei care au furat resursele statului”, făcând referire la contracandidatul său și la oligarhii care, potrivit ei, ar avea interese ascunse în spatele candidaturii lui Stoianoglo. Ea a insistat că banii alocați nu provin din resursele lui „Șor, Platon sau Dodon”, ci din surse externe, subliniind necesitatea de a clarifica cine se află „în acest cal troian”. „Această dezbatere nu e despre mine și Stoianoglo, ci o alegere între dezvoltare și stagnare, între stabilitate și destabilizare”, a declarat Sandu, provocându-l pe Stoianoglo să definească clar ce țară își dorește pentru Moldova.

În replică, Alexandr Stoianoglo a promovat o viziune de „dezvoltare și pace”, garantând că în Moldova nu vor exista presiuni asupra oponenților. El a propus o colaborare cu Sandu pentru a semna o declarație privind continuarea parcursului european al Moldovei, demonstrând astfel un angajament ferm față de integrarea europeană.

Discuția a evoluat rapid, iar Maia Sandu l-a provocat pe Stoianoglo cu întrebări directe despre bilanțul său în mandatul de procuror general, aducând în discuție absența sancțiunilor pentru responsabilii de marile furturi. Răspunsul lui Stoianoglo a fost că marile dosare au fost trimise în judecată, menționând o comisie de evaluare care, în opinia sa, a făcut o eroare.

Maia Sandu a insistat asupra neglijării dosarului lui Veaceslav Platon, un nume notoriu în corupția din Moldova, întrebând de ce acesta a putut să părăsească țara. Stoianoglo a promis că va reveni asupra acestui subiect, aducând în discuție aspectele legate de sancțiunile europene și de implicarea internațională a Moldovei.

În final, dezbaterea a reflectat nu doar tensiunea dintre cei doi candidați, ci și dilema cu care se confruntă Moldova în alegerea între continuarea reformelor europene sau întoarcerea la influența rusească. Rezultatele primului tur al alegerilor, cu Maia Sandu obținând 42,45% din voturi și Stoianoglo 25,98%, alături de un referendum extrem de strâns pe tema modificării Constituției pentru aderarea la UE, subliniază miza uriașă a acestei bătălii politice.

Cu o implicare masivă documentată a Rusiei și a oligarhului condamnat Ilan Șor, Moldova se află într-un moment critic, iar viitorul său politic rămâne incert, subliniind necesitatea ca alegătorii să decidă clar în favoarea dezvoltării sau stagnării.