CTP denunță „jignirea la adresa românilor” făcută de Stoianoglo în timpul dezbaterii cu Maia Sandu

Publicat: 27 oct. 2024, 18:57, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
CTP denunță „jignirea la adresa românilor” făcută de Stoianoglo în timpul dezbaterii cu Maia Sandu

Într-un comentariu vehement pe Facebook, gazetarul Cristian Tudor Popescu a calificat modul în care Aleksandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor la președinția Republicii Moldova, vorbește limba română drept o „jignire” pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Popescu subliniază că fluența lui Stoianoglo în limba rusă, contrastând cu dificultățile sale în română, este un argument suficient pentru eticheta „om al Moscovei”, atribuită acestuia de către Maia Sandu.

„Ce să mai vorbim de schimonosirea limbii române pe care o vorbește acest candidat la președinția Republicii Moldova și cetățean al României, prin comparație cu fluența sa în rusă – fie și numai această jignire la adresa românilor din Republica Moldova și a românilor din România e de ajuns ca să-i justifice titlul de om al Moscovei, cum l-a numit repetat dna Sandu fără ca Stoianoglo să nege vreodată”, scrie Cristian Tudor Popescu.

În cadrul dezbaterii electorale de la Chișinău, Maia Sandu a ridicat problema poziționării lui Stoianoglo față de influența Moscovei, întrebându-l direct: „Ca între doi români, dvs. credeți că România va susține omul Moscovei? Fiți sincer cu moldovenii.” În fața acestei întrebări directe, Stoianoglo a evitat un răspuns clar, respingând mai târziu acuzația de „omul Kremlinului” drept o etichetă creată de contracandidata sa.

Popescu, care urmărește cu atenție dezbaterea politică din Republica Moldova, a remarcat discursul lui Stoianoglo, pe care l-a descris drept „discurs de infractor rostit de un procuror”. Gazetarul s-a arătat surprins de reacțiile ambigue și lipsite de răspunsuri clare ale lui Stoianoglo, exemplificând cu momentul în care Sandu i-a cerut să enumere zece investiții rusești în Republica Moldova. Potrivit lui Popescu, „Dl Stoianoglo nu a numit niciuna, pur și simplu nu a răspuns.”

Printre alte puncte contestate, Popescu subliniază și răspunsul controversat al lui Stoianoglo la o întrebare legată de un episod amplu mediatizat, în care Vlad Plahotniuc i-ar fi înmânat o sacoșă cu bani lui Igor Dodon, susținătorul lui Stoianoglo. „Dl Stoianoglo, după bâlbâieli, a răspuns, mințind, că afirmația e falsă și că, oricum, NU CONTEAZĂ CE ERA ÎN SACOȘĂ”, a scris Popescu.

Gazetarul a mai criticat abordarea lui Stoianoglo privind activitatea economică din Republica Moldova, acesta afirmând că „în timpul mandatului meu de procuror general nu a fost arestat niciun om de afaceri din Republica Moldova și n-a fost oprită nicio întreprindere, nicio zi, nu din considerente judiciare, ci pentru că oamenii au nevoie de locuri de muncă.” În opinia lui Popescu, această justificare amintește de „cei mai mari hoți ai anilor `90 din România” și trădează o mentalitate specifică „unui infractor”.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programat pentru 3 noiembrie, va aduce în fața urnelor doi candidați cu viziuni și retorici profund diferite, iar declarațiile lor vor fi probabil analizate cu aceeași minuțiozitate de către publicul românesc și moldovenesc.