Ce a hotărât Olanda în privința participării la Eurovision 2025, după descalificarea de anul acesta

Publicat: 27 oct. 2024, 22:07, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Ce a hotărât Olanda în privința participării la Eurovision 2025, după descalificarea de anul acesta
Malmö Eurovision 2024 măsuri speciale

După incidentul din 2024, când artistul Joost Klein a fost descalificat din competiție, reprezentanții Olandei au anunțat oficial că țara va participa la Eurovision 2025, dar cu un alt reprezentant.

Conform comunicatului publicat de radiodifuzorul olandez AVROTROS pe pagina lor de Instagram, Olanda a decis să continue tradiția de a participa la Eurovision, având încredere în garanțiile oferite de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), că episodul din 2024 nu seva mai repeta.

Scandalul care a zguduit concursul muzical în 2024

Joost Klein, artistul olandez cunoscut pentru piesa sa „Europapa”, a fost descalificat în semifinale în urma unor acuzații grave. Înainte de marea finală care a avut loc în Suedia, la Malmö, Joost nu a fost lăsat să repete și ulterior a fost suspendat pentru presupuse amenințări și comportament agresiv la dresa unei angajate a echipei de producție Eurovision 2024. Incidentul a generat un val de reacții și a stârnit controverse în rândul fanilor concursului, care considerau piesa lui Klein drept una dintre favorite. Deși acuzațiile au fost luate în serios, procurorii suedezi au decis să renunțe la caz din lipsă de dovezi concludente.

La momentul respectiv, radiodifuzorul olandez AVROTROS a condamnat descalificarea, declarând că aceasta a fost „inutilă și disproporționată”. În comunicatul oficial, reprezentanții AVROTROS au subliniat că incidentul a afectat nu doar cariera lui Klein, ci și imaginea Olandei în cadrul competiției. De asemenea, viitoarea participare a lui Klein la Eurovision a fost pusă sub semnul întrebării, lăsând deschisă posibilitatea ca artistul să nu mai fie reprezentantul țării în edițiile următoare.

Viitoare gală Eurovision va fi la Basel, în Elveția

În urma discuțiilor, s-a decis ca Olanda să își continue parcursul în competiție și în 2025, dar fără Klein. Deși Joost Klein a avut oportunitatea de a reveni pe scenă, acesta a refuzat oferta.

EBU a promis schimbări structurale pentru a preveni astfel de incidente, oferind asigurări pentru o ediție mai sigură și echitabilă.

Evenimentul din 2025 va avea loc la Basel, Elveția, cu semifinale pe 13 și 15 mai și finala pe 17 mai.