Canabisul le provoacă tinerilor leziuni grave ale creierului

Publicat: 28 oct. 2024, 07:06, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Canabisul le provoacă tinerilor leziuni grave ale creierului

Un studiu recent, realizat la Universitatea din Montreal, vine cu noi dovezi potrivit cărora consumul de canabis în cazul adolescenților  ar putea provoca leziuni majore la nivelul cortexului cerebral.

Cortexul cerebral reprezintă stratul exterior al creierului, fiind o structură complexă și esențială pentru funcționarea sistemului nervos.

Cercetătorii au descoperit că tinerii care au fumat canabis înainte de vârsta de 16 ani prezentau un cortex mai subțire comparativ cu cei care nu au consumat niciodată acest drog. Or, acest start extern al creierului are un rol crucial în procesele cognitive superioare: gândire, memorie, limbaj, conștiință.

Aceste rezultate, considerate alarmante de experți, subliniază potențialul pericol al consumului de canabis înainte de vârsta de 16 ani, atunci când creierul este în plină dezvoltare.

Potrivit dr. Tomas Paus, psiholog și coautor al studiului, tetrahidrocanabionolul (THC), substanța psihoactivă a canabisului, ar putea fi direct responsabilă de această afectare structurală a creierului.

El spune că THC ar putea vulnerabiliza grav creierul tinerilor,  afectându-le capacitatea de a învăța, de a interacționa cu ceilalți, de a se adapta la situații noi, competențe esențiale pentru dezvoltarea lor.

În unele țări, de exemplu în SUA, unde consumul de canabis este legal în multe state, medicii au raportat o creștere a cazurilor de tulburări legate de consumul excesiv de canabis.

Pericolele legate de canabis în cazul tinerilor nu reprezintă un subiect nou. În 2007, un studiu extins sublinia legătura între consumul frecvent de canabis în adolescență și riscul major de tulburări psihotice grave la maturitate. Potrivit acestui studiu, adolescenții care au fumat canabis de cel puțin cinci ori aveau de două ori mai mare riscul de a dezvolta simptome psihotice în următorii zece ani, comparativ cu cei care nu au încercat niciodată acest drog.

Pornind de la aceste informații, cercetătorii de la Universitatea din Montreal subliniază că tinerii utilizatori de canabis, din cauză că încă sunt în proces de dezvoltare a creierului, sunt și mai expuși impactului cognitiv și emotional al drogului.