Piața așteaptă rezultatele la nouă luni ale marilor companii din compoziția BET. Indicii pe roșu total, luni, la BVB

Publicat: 28 oct. 2024, 11:17, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Piața așteaptă rezultatele la nouă luni ale marilor companii din compoziția BET. Indicii pe roșu total, luni, la BVB

Bursa de Valori București (BVB) a început săptămâna cu evoluții negative, pe fondul tendinței traderilor de a vinde majoritar, în așteptarea rezultatelor la nouă luni ale principalilor emitenți din componența indicelui principal al pieței, BET.

OMV Petrom, TeraPlast şi BRD SocGen sunt primele trei companii din indicele BET carevor raporta pieței rezultatele financiare ale primelor nouă luni din 2024.

Pe 29 octombrie, OMV Petrom (simbol bursier SNP), singurul producător local de petrol şi gaze, va publica la BVB raportul financiar aferent peri­oadei ianuarie-septembrie 2024, fiind prima companie din struc­tura indicelui de referinţă BET care prezintă investi­torilor re­zultatele primelor nouă luni din an.

Potrivit calendarului de raportări de la Bursă, emitentul este urmat de producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP), care va „ieşi la tablă” pe 30 octombrie. O zi mai târziu vine rândul BRD – Groupe Societe Générale (BRD), a patra bancă de pe piaţa locală în funcţie de active.

Principalul indice al pieței, BET, era în scădere cu 0,23 la sută, până 17.433,70 puncte.

Rulajul era de 2.213.882,52 lei (445.162,57 euro), la un volum de 1.738.883 de cereri și oferte.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în minus cu 0,23 la sută.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe minus, cu 0,22 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în scădere cu 0,15 la sută.

Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în minus cu 0,20 la sută, iar indice bursier BET-EF era, de asemenea, în scădere cu 0,19 la sută.

Un raport de piață arată că Sebastian Burduja, ministrul energiei, a anunţat realizarea unui pas important pentru sectorul energetic românesc prin relansarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, blocate de decenii.

Burduja a solicitat includerea pe ordinea de zi a şedinţei Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), din noiembrie a aprobării contractului, ce va fi semnat oficial la COP 29, în Baku.

„Sper că v-am obişnuit cu veştile bune de la ministerul energiei.Sper că v-am obişnuit cu veştile bune de la ministerul energiei. Ceea ce urmează să vă spun le depăşeşte pe toate cele de până acum şi este cu siguranţă cea mai mare realizare a mandatului meu ca ministru al energiei: visul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă devine realitate, după decenii de aşteptare! Am solicitat suplimentarea ordinii de zi pentru AGA Nuclearelectrica din 14 noiembrie cu aprobarea contractului pentru realizarea unităţilor 3 şi 4, care va fi semnat într-un cadru special, cu ocazia COP 29, la Baku.

O nouă promisiune îndeplinită! Acest proiect a fost de la bun început prioritatea zero pentru echipele ministerului şi Nuclearelectrica / Energonuclear. Vom avea până în 2032 încă 1400MW energie nucleară, producţie în bandă, cu emisii zero de CO2. Consorţiul care va realiza investiţia este format din companii de top mondial: Fluor şi Sargent & Lundy din Statele Unite ale Americii, Atkins Realis din Canada (deţinătoarea tehnologiei CANDU) şi Ansaldo din Italia. Finanţările sunt asigurate, în bună măsură, de statele participante, prin USEXIM (3 miliarde de USD), Canada (2 miliarde de dolari canadieni, acord semnat în prezenţa mea la Ottawa) şi Italia (2 miliarde EUR, acord semnat în februarie 2024). Statul român se angajează, totodată, să susţină acest proiect strategic cu tot ceea ce este necesar.

Investiţia în reactoarele 3 şi 4 a fost blocată, amânată, uitată timp de decenii, din varii motive. Reuşim acum să punem proiectul pe un drum fără întoarcere, cu parteneri serioşi, cu o tehnologie deja validată la unităţile 1 şi 2, care au fost şi sunt printre cele mai performante reactoare nucleare din lume. Programul nuclear civil românesc merge mai departe şi înseamnă şansa României de a avea energie sigură, la un preţ accesibil şi fără emisii de CO2. Facturi mai mici pentru români, competitivitate pentru companiile româneşti, locuri de muncă şi dezvoltare.

Nu se compară nimic cu satisfacţia de a duce lucrurile la bun sfârşit. Proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este cel mai important demers pentru sistemul energetic naţional – şi a fost cel mai greu din întreg mandatul echipei mele. Îi felicit pe toţi cei care au contribuit la acest succes şi le mulţumesc pentru munca neobosită. Rămâne cum am stabilit: înainte, împreună!”, a declarat Sebastian Burduja.

Acțiunile Nuclearelectrica erau în creștere, luni, cu 0,58%, la un preț de 43,1000 lei pe titlu.