Premierul Ciolacu promite un „cutremur” în administrația publică după alegeri: „Nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. Trebuie schimbat”

Publicat: 28 oct. 2024, 12:43, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Premierul Ciolacu promite un „cutremur” în administrația publică după alegeri: „Nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. Trebuie schimbat”

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, a anunțat luni, în cadrul Summitului Autorităților Publice Municipale din România, că va iniția o reformă majoră în administrația publică, atât la nivel central, cât și local, în primele șase luni de la preluarea mandatului. Evenimentul, desfășurat la hotelul Marriott din București, a oferit premierului ocazia să expună planul său pentru o administrație bazată pe performanță și integritate.

„Percepția, și câteodată și adevărul, este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. Fie că e vorba de un ministru, un secretar de stat, un primar sau un viceprimar. Cred că trebuie să fim mai curajoși și să închidem această discuție care nu duce la cei mai buni oameni în administrație”, a declarat Ciolacu, subliniind nevoia unei piețe transparente a locurilor de muncă în sectorul public.

Premierul a menționat și diferențele de reglementare dintre administrațiile locale și centrale, subliniind că în timp ce în administrația locală există reguli clare privind numărul de angajați, în administrația centrală astfel de reguli sunt încă neclare. „Trebuie să introducem performanța în toată administrația și să facem o bursă a locurilor de muncă la stat, similar cu examenele la rezidențiat, în funcție de specific și vocație”, a adăugat Ciolacu.

Reforma administrativă preconizată de premierul Ciolacu este privită ca un pas decisiv pentru modernizarea sectorului public și o schimbare de paradigmă menită să atragă „cei mai buni oameni” în instituțiile statului.