Dănuț Pilă, director la Drumuri și președintele CA al Spitalului „Sf. Maria” Iași, bugetar cu avere impresionantă: încasează atât pensie, cât și salariu

Publicat: 28 oct. 2024, 14:21, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Dănuț Pilă, director la Drumuri și președintele CA al Spitalului „Sf. Maria” Iași, bugetar cu avere impresionantă: încasează atât pensie, cât și salariu

Dănuț Pilă, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași și președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, este un bugetar cu venituri substanțiale, beneficiind atât de salariu, cât și de pensie militară SRI. Averea sa cuprinde un teren și o casă în Valea Lupului, două autoturisme și un credit considerabil, iar veniturile anuale ale lui Pilă se ridică la aproape 50.000 de euro.

Detalii privind averea și veniturile lui Dănuț Pilă

Conform declarației de avere, Dănuț Pilă și soția sa dețin un teren de 800 mp și un imobil de 205 mp în Valea Lupului, județul Iași. Familia Pilă are două autoturisme, un Lexus RX din 2007 și o Toyota din 2018. Pilă nu deține obiecte de valoare declarabile, dar figurează cu un credit de 250.000 de lei contractat în 2018. În anul 2023, el a încasat un salariu de 188.366 de lei de la DRDP Iași și o pensie de 56.500 de lei, totalizând venituri anuale de aproximativ 50.000 de euro, conform publicației locale BZI.

Soția lui, Laura Pilă, care este director economic la Serviciul de Ambulanță Județean Iași, a avut un venit anual de 103.161 de lei în 2023.

Reintegrarea în funcție și controversele legate de pensii speciale

Dănuț Pilă, demis în 2012 de la conducerea DRDP Iași după schimbarea guvernării, a contestat decizia și a câștigat procesul de reintegrare, fiind numit din nou director regional în 2019. El face parte din categoria bugetarilor care încasează și pensie, și salariu, o situație controversată în contextul dezbaterilor naționale privind pensiile speciale. Într-o situație similară se află și Victor-Andrei Bordeanu, șef al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) la același spital, care beneficiază de pensie și salariu din poziția sa publică.

Averea și veniturile lui Dănuț Pilă evidențiază modul în care unii bugetari reușesc să acumuleze resurse semnificative prin combinația de pensii și salarii, ridicând întrebări în spațiul public despre sustenabilitatea și echitatea acestor practici.