Gata cu optimismul lui Oliver Blume, CEO Volkswagen. Colosul se clatină. Zeci de mii de concedieri

Publicat: 28 oct. 2024, 14:50, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Gata cu optimismul lui Oliver Blume, CEO Volkswagen. Colosul se clatină. Zeci de mii de concedieri

Volkswagen, unul dintre cei mai mari producători auto din Europa anunță un ,,cutremur” de gradul 9, în industria sa. Cel puțin trei fabrici ale companiei din Germania vor fi închise, și vor urma zeci de mii de concedieri.

Principalul producător auto de pe continent plănuieşte o revizuire mai profundă decât se aştepta, a declarant, pe 28 octombrie, şeful comitetului de întreprindere, citat de Reuters.

„Conducerea este absolut serioasă în legătură cu toate acestea. Nu este vorba de sabotaj în runda de negocieri colective”, a declarat Daniela Cavallo, şefa comitetului de întreprindere al Volkswagen, în faţa câtorva sute de angajaţi din Wolfsburg.

„Acesta este planul celui mai mare grup industrial din Germania de a începe vânzarea în ţara sa de origine, Germania”.

Optimismul șefului Volkswagen a fost pus la pămând de criza economică globală, care afectează și Germania, motorul economic al Euopei.

Volkswagen a raportat rezultate foarte bune pentru 2023, iar viitorul arată și el promițător, cu nu mai puțin de 30 de noutăți care urmează să se lanseze în anii următori. Printre acestea, și multe modele electrice, anticipând o creștere a cererii pe acest segment, în Europa de Vest, declara Oliver Blume, CEO Volkswagen, la prezentarea rezutatelor în aprilie.

Gigantul german și-a propus să își electrifice masiv gama pentru a îndeplini cerințele la nivelul Uniunii Europene, cu toate că deja are o gamă destul de bogată de modele electrice.

Anul trecut, Volkswagen a înregistrat un profit net de 17,9 miliarde de euro, cu o creștere de 15% a cifrei de afaceri, până la 322,3 miliarde de euro.

„În 2023, am pus o bază solidă. Suntem conștienți de provocările actuale și le abordăm cu rigurozitate pentru a exploata potențialul enorm al Grupului Volkswagen. Cu produse inspirate, o strategie coerentă și un accent clar pe implementare, așteptăm cu încredere anul fiscal 2024”, dădea asigurări Oliver Blume, cee ace nu s-a întâmplat.

Grupul Volkswagen a dezvăluit rezultatele sale financiare pentru primul semestru din 2024. Vânzările grupului german au scăzut cu peste 2% în primele 6 luni din acest an, iar profitul operațional a scăzut și acesta.

După primele 6 luni din 2024, Grupul Volkswagen a înregistrat o creștere de 1,6% a veniturilor din vânzări, până la 158,8 miliarde de euro. În schimb, profitul operațional a fost de 10,05 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o scădere de 11,4% față de intervalul similar de anul trecut. Inclusiv marja operațională a Grupului a scăzut cu 1%, până la 6,3%.

În România, Volkswagen are 10 centre de distribuție, cu dealeri autorizați, în principalele orașe.