Bloomberg: Cum îl ajută un producător de medicamente, din Mumbai, pe Putin să obțină cipuri AI Nvidia

Publicat: 28 oct. 2024, 20:15, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Bloomberg: Cum îl ajută un producător de medicamente, din Mumbai, pe Putin să obțină cipuri AI Nvidia

Datele de urmărire a tranzacțiilor arată că firma indiană vinde în Rusia servere Dell de top, optimizate pentru inteligență artificială.

Ocupând ultimele trei etaje ale unei clădiri de birouri prin nimic remarcabile, din nordul Mumbaiului, există puține lucruri care să deosebească Shreya Life Sciences de multe alte afaceri comerciale care sunt localizate în cartierul Andheri din cea mai mare metropolă din India. Dar această companie farmaceutică discretă face parte dintr-un comerț profitabil cu tehnologie de vârf către Rusia, fapt care îi îngrijorează pe reprezentanții SUA și pe aliații săi europeni, din ce în ce mai intrigați de rolul în creștere al Indiei ca intermediar în vânzările de astfel de produse și tehnologii, relatează Bloomberg.

Serverele AI cu cipuri Nvidia sau AMD își găsesc drumul în Rusia

Potrivit unei investigații Bloomberg, Shreya Life Sciences a devenit un intermediar semnificativ în furnizarea de cipuri Nvidia către Rusia, stârnind îngrijorări în rândul națiunilor occidentale cu privire la rolul crescând al Indiei în facilitarea accesului Moscovei la tehnologia cu dublă utilizare.

Analizând datele de la ImportGenius și NBD, Bloomberg News a descoperit că Shreya a exportat – între aprilie și august 2024 – peste 1.000 de servere Dell PowerEdge XE9680, fiecare echipat cu procesoare H100 de la Nvidia optimizate pentru inteligență artificială. Aceste servere avansate, evaluate la aproximativ 300 de milioane de dolari, au fost livrate către firmele comerciale rusești Main Chain Ltd. și IS LLC, în ciuda faptului că se află pe listele occidentale de restricții la export din cauza potențialelor lor aplicații militare.

Fondată în 1995 de CEO-ul Sujit Kumar Singh pentru a distribui produse farmaceutice în Rusia post-sovietică, trecerea lui Shreya către exporturile de tehnologie reprezintă o diversificare notabilă față de activitatea sa de bază. Compania a valorificat cererea de produse restricționate, deoarece furnizorii tradiționali s-au retras în urma invaziei Rusiei în Ucraina, în 2022.

Un aspect cheie al operațiunilor recente ale Shreya implică Malaezia, care a devenit sursa pentru o mare parte a tehnologiei care este reexportată în Rusia. Înregistrările comerciale arată că Shreya a importat 1.407 de servere Dell din Malaezia între martie și august 2024, redirecționându-le ulterior către Rusia.

Firma a intrat în vizorul autorităților din Occident. Nu și în al celor din India

Deși comerțul cu Rusia nu este ilegal pentru companiile indiene – având în vedere neparticiparea Indiei la sancțiunile SUA sau UE – tranzacțiile Shreya au atras atenția autorităților occidentale. Vizitele oficialilor americani și UE în India evidențiază urgența închiderii lacunelor care permit tehnologiei puse sub restricția de a fi exportate să ajungă în Rusia. În această vară, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, i-a avertizat pe liderii de afaceri indieni cu privire la potențialul adoptării de sancțiuni ce pot fi aplicate entităților care sprijină sectorul militar al Rusiei.

Guvernul indian, care s-a bazat istoric pe hardware-ul militar rusesc și pe importurile crescute de petrol din Rusia, a abordat aceste preocupări în mod selectiv. Potrivit Bloomberg, autoritățile indiene au investigat companiile locale care furnizează tehnologii cu dublă utilizare, dar au concluzionat că problema este rezolvată. Se pare însă, că Shreya Life Sciences nu a fost inclusă pe nicio listă semnalată.

Legături cu o bancă din Rusia supusă sancțiunilor occidentale

Pe măsură ce Shreya își extinde amprenta în comerțul cu tehnologie, legăturile sale financiare cu entitățile statului rus subliniază și mai mult dependența sa de Rusia. Principalul creditor al companiei, Promsvyazbank — o bancă de stat din Moscova — a oferit constant mânări pentru rambursarea împrumutului luat de Shreya.

Legăturile Promsvyazbank cu industria de apărare a Rusiei au dus la sancțiuni împotriva conducerii acesteia, inclusiv a lui Peter Fradkov, fiul unui fost șef al Serviciului de Informații Externe al Rusiei.

Istoria complexă a lui Shreya, marcată de intrarea aproape în faliment, în 2015, din cauza sancțiunilor anterioare și a devalorizării rublei, împreună cu întrebări despre calitatea produselor sale farmaceutice, ridică un semn de întrebare suplimentar pe măsură ce se aventurează în comerțul internațional cu mize mari.

Compania a început să exporte hardware de computer în septembrie 2022, inițial colaborând cu entități care au apărut ulterior pe listele de sancțiuni ale SUA. După ce a rupt aceste legături, Shreya a trecut la exportul către Main Chain, care în prezent nu este sancționată.