ANUNŢ al preşedintelui Camerei Deputaţilor: Pensiile militarilor – în procedură de urgenţă

Publicat: 28 oct. 2024, 16:49, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
ANUNŢ al preşedintelui Camerei Deputaţilor: Pensiile militarilor – în procedură de urgenţă

Proiectul de lege privind pensile militarilor a intrat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi va fi dezbătut de comisii în procedură de urgenţă, a anunţat luni preşedintele forului legislativ, Daniel Suciu, la finalul unei şedinţe a Biroului permanent.

“Am convocat această ședință doar pentru a dovedi că nu ne-am opus niciodată acelui proiect vizavi de pensiile militarilor. Am primit și s-a înregistrat la Camera Deputaților punctul de vedere al Guvernului. Imediat ce am luat act de acest lucru, am convocat ședința de birou permanent. Vom distribui în procedură de urgență la cele două comisii de buget finanță și de apărare acel proiect de lege, împreună cu punctul de vedere al Guvernului”, a declarat Daniel Suciu la Camera Deputaţilor.

El a precizat că termenul de depunere pentru amendamente este marţi dimineaţa.

“Până mâine dimineață termen de depunere amendamentelor. Sper și chiar cred că cele două comisii, Comisia de apărare și de buget finanță, se vor reuni mâine, fie înainte de plen, fie în paralel cu plenul, astfel încât mâine pe ordinea de zi să avem și la dezbateri, dar și la sesiunea de vot final, acel proiect de lege. (…)

Înțeleg că cei de la partenerii noștri de la Partidul Național Liberal insistă și au spus tot timpul că acest proiect de lege nu are elemente de neconstituționalitate. Dar vreau ca întotdeauna când se citește un punct de vedere de la Guvern să se citească mai ales ultima propoziție, iar acea propoziție de la Guvernul României spune că Parlamentul va decide asupra acestui proiect de lege, iar Parlamentul mâine va decide prin vot asupra acestui proiect de lege”, a explicat preşedintele Camerei.

El a susţinut că acest proiect “nu se face pentru campanie electorală”, aşa cum au făcut cei de la PNL.

“Nu obișnuiesc și nu obișnuim să intrăm în concursuri de popularitate. Am spus de la bun început că un asemenea proiect de lege nu se face pentru campanie electorală sau pentru a favoriza pe cineva sau pe altcineva. e aceea am privit cu regret și cu oarecare supărare modalitatea prin care cei de la Partidul Național Liberal au încercat să-și facă campanie cu acest proiect.

Am spus și atunci când neloial au depus un proiect de lege, deși înțelegerea din coaliția a fost alta. Am spus încă de la bun început că susținem acest proiect de lege, dar avem nevoie, pentru că discutăm totuși de un impact financiar, avem nevoie și de o fișă financiară, așa cum se face la orice proiect de lege.

Punctul de vedere al Guvernului conține și punctele de vedere ale unor ministere implicate – şi aici discut de Ministerul de Finanțe și Ministerul Apărării și Ministerul de Interne. Dar, pentru a arăta că nu am fost nici o secundă împotriva pensionarilor militari care au fost defavorizați în ultimii ani, vom vota acest proiect de lege în forma în care este acest proiect de lege”, a precizat Daniel Suciu.