Reducerile de personal, o realitate prezentă în 2024. Industria auto şi sectorul IT – cele mai afectate

Publicat: 28 oct. 2024, 18:41, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Reducerile de personal, o realitate prezentă în 2024. Industria auto şi sectorul IT - cele mai afectate
Reducerile de personal, o realitate prezentă în 2024. Industria auto şi sectorul IT - cele mai afectate

Una dintre cele mai notabile schimbări în 2024 este prioritatea acordată reducerilor de personal, o tendință care nu figura printre primele cinci priorități în anul precedent, potrivit unui studiu al Asociaţiei Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU).

Industria auto şi sectorul IT – cele mai afectate

Această situație este rezultatul contracțiilor economice și al problemelor din lanțurile de aprovizionare, în special în industriile auto și IT.

Pe fondul automatizării și tehnologizării proceselor, inclusiv în zona de producție, asistăm la o restrângere a ofertei de locuri de muncă. Totodată, companiile au devenit mai prudente atunci când decid dacă deschid sau nu noi roluri, dar și mai selective în ceea ce privește recrutarea noilor angajați. Din această ultimă perspectivă, se încearcă mai mult recrutarea talentelor din interiorul companiei decât din extern”, afirmă Gabriel Gătejoiu, HR Operations & Business Development Director la Professional HR Agency.

Reducerile de personal au devenit una dintre priorități ca efect al contractării pe care multe industrii au resimțit-o în Uniunea Europeană în acest an. Tulburările din industria auto sau IT s-au propagat atât pe orizontală, cât și pe verticală între furnizori și industrii conexe, astfel că măsurile de reducere a costurilor au afectat și efectivele de angajați ale multor companii.

Din perspectiva agențiilor de HR, serviciile se adaptează permanent la nevoile pieței. Astfel, scăderea nevoilor de recrutare a amplificat focusul spre acoperirea rolurilor esențiale, iar reducerile de personal au condus la creșterea ponderii serviciului de Outplacement și reorientare a forței de muncă spre domeniile care nu au scăzut turația în acest an”, spune Miguel Trindade, Country Manager ManpowerGroup România.

Scăderea nevoilor de recrutare a amplificat focusul spre acoperirea rolurilor esențiale, iar reducerile de personal au condus la creșterea ponderii serviciului de Outplacement și reorientare a forței de muncă spre domeniile care nu au scăzut turația în acest an.

Rolul agențiilor de muncă temporară nu este doar acela de a oferi flexibilitate în procesul de intrare în companii, ci și de a facilita flexibilitatea în procesul de ieșire, prin gestionarea tranzițiilor de carieră, relocând resursele către alte companii prin procese de relocare și recalificare a personalului. Într-o exprimare simplă, pot spune că, uneori, este mai ușor să angajezi, dar mult mai complicat să relochezi o resursă, dacă, din cauza unei crize de piață, aceasta devine redundantă”, consideră Francesco Zacchetti, Country Manager Adecco România.

Citeşte şi: Piața muncii, la extreme: Unu din trei angajatori face noi angajări anul acesta, în timp ce 28% dintre companii își reduc numărul de angajați