Proiectul privind pensiile militarilor, adoptat de Camera Deputaţilor; cum vor fi actualizate acestea
Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, prevede un proiect de lege adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor – ca primă cameră sesizată.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în scopul aducerii la acelaşi nivel a pensiilor celor care au lucrat în aceleaşi condiţii în sistemul naţional de apărare.
Potrivit proiectului, cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 și 30 din lege, referitoare la pensiile de serviciu, și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, inclusiv prin excepție de la prevederile art. 60, astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție și a drepturilor bănești, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, și valorificate în ultima decizie de pensie, drepturi care au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi.
În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menține suma în plată, prevede proiectul.
Prevederile menţionate nu se aplică pensionarilor militari care exercită funcția de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcții asimilate acestora, cât și celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcții.
Potrivit articolelor 29 şi 30 din Legea nr. 223/2015, la care face referire proiectul, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel: militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută de lege; pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută în lege, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută de lege. De pensie de serviciu beneficiază și militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în condițiile legii, cu o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la articolul 28 din lege pentru fiecare an care lipsește din această vechime. Cuantumul pensiilor militare de stat se determină proporțional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute de legea în vigoare, mai prevede legea actuală.
Senatul este camera decizională în privinţa acestui proiect de lege, care ar putea fi adoptat cu modificări ulterioare.