Atenție! Corpul de control al premierului scanează guvernarea corporativă a 8 mari societăți de stat
Corpul de control al primului-ministru a anunțat că la ora actuală derulează 25 de acțiuni de verificare a activității unor companii și instituții de stat. Oarecum surprinzător este faptul că majoritatea controalelor vizează aspecte de funcționare a instituțiilor, dar, mai ales, de respectare a cadrului legal privind guvernarea corporativă
Comisia Europeană a blocat cererea 3 de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trimisă de guvernul român în decembrie 2023, în valoare de 2,7 miliarde de euro, pentru o serie de probleme printre care și modul de numire a conducerilor unor companii de stat din domeniul energiei, inclusiv a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) – superagenția de monitorizare a tuturor companiilor de stat, înființată anul trecut. Trebuie subliniat că după avertismentul Comisiei Europene, conducerea AMEPIP a fost demisă, iar în prezent conducerea agenției este asigurată de fosta europarlamentară Corina Crețu. Dar una dintre cele mai grave probleme semnalate de Comisia Europeană vizează modul de numire a conducerilor unor companii de stat din domeniul energiei și nu numai. Însă dintre cele 25 de acțiuni de verificare derulate de Corpul de control al prim-ministrului Marcel Ciolacu (https://control.gov.ro/web/situatia-actiunilor-de-control-documentare-aflate-in-desfasurare/), mai mult de jumătate vizează două aspecte privind funcționarea și conducerea companiilor și instituțiilor de stat.
S-a respectat sau nu cadrul legal în domeniul guvernanței corporative?
Astfel, Corpul de control al premierului verifică un număr de opt regii și societăți cu capital de stat și regii privind „modul de respectare a cadrului legal și a normelor interne în domeniul guvernanței corporative”. Este vorba de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători – CFR Călători SA, Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă – CFR Marfă SA, Regia Națională a Pădurilor (ROMSILVA), Compania Națională „Poșta Română” SA, Registrul Auto Român (RAR) și SC Neptun Olimp SA. Practic, nu s-au respectat prevederile OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, adică mai exact a numirii directorilor și a membrilor Consiliului de Administrație. Ca atare, se pune problema cum și cine a făcut recrutarea directorilor și a membrilor din bordul administrativ de la societățile și regiile mai sus menționate. Cert este că de recrutarea directorilor și a administratorilor s-au ocupat două firme de recrutare: Fox Management Consultants, deținută și administrată de Magdalena Radu, și Pluri Consultants România SRL Ploiești, controlată de Ioana-Mădălina Popescu și de Constantin Popescu.
Organizarea și funcționarea unor instituții publice lasă de dorit
Totodată, Corpul de control al premierului a anunțat că verifică respectarea „dispozițiilor legale și a normelor interne privind organizarea și funcționarea instituției” la vreo 7 entități de stat. Este vorba de Studioul de Creație Cinematografică București, RENAR, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, Agenția Națională pentru Sport și Agenția Română pentru Investiții şi Comerț Exterior. Practic, reprezentanții Corpului de control al premierului verifică dacă respectivele instituții mai sus menționate au probleme de funcționare. Rămâne de văzut ce va constata Corpul de control al prim-ministrului la cele 15 societăți, regii și instituții de stat mai sus menționate, dar mai ales ce măsuri va recomanda.