Bulgaria, pe ultimul loc în lume în ceea ce privește încrederea în corectitudinea alegerilor. Ce spun experții
După alegrile anticipate de la sfârșitul săptămânii trecute, Parlamentul Bulgariei va fi constituit dintr-un număr record de opt partide. În Bulgaria se menține impasul politic și după cea de-a șaptea rundă de alegeri parlamentare din ultimii 3 ani, cu un cost total, de 300 de milioane de euro.
Deși fostul prim-ministru și liderul GERB, Boiko Borisov, a ieșit învingător el va trebui totuși să formeze o coaliție cvadripartita sau o majoritate din umbră pentru a guverna.
Partidul GERB al lui Borisov a câștigat alegerile cu 26,46% din voturi, în timp ce coaliția liberală pro-europeană Continuăm schimbarea-Bulgaria democratică (PP-DB) a fost a două forță politică cu 14,23%.
O analiză a politologilor bulgari scoate în evidență problemele din administrația bulgară.
Neregulile electorale fac deja parte din aparatul de partid
Daniel Stefanov, expert în procese electorale este de părere că ”nu există niciun câștigător în aceste alegeri. Bulgaria se află în aceeași criză politică. Bulgaria acoperă indicatorii politici pentru corectitudinea alegerilor, dar există o anumită problemă în administrație. Neregulile electorale fac deja parte din aparatul de partid”.
„Nu știu de ce rezolvarea problemelor tehnice din procesul electoral se estompează atât de repede și ies prea repede din atenția publicului, la scurt timp după alegeri. Dar una dintre explicății este că neregulile electorale fac deja parte din aparatul de partid, ceea ce explică pierderi, victorii și, în prezent, aceste nereguli electorale pur și simplu ies la iveală”, a comentat el.
Daniel Stefanov a remarcat și cazul partidului Velichie care nu a atins pragul pentru a intrăa in următoarea Adunare Națională. “Acest caz pune sub presiune sistemul electoral bulgar”, a subliniat el și și-a exprimat părerea că asta dă apă la moară neîncrederii în alegeri. Pentru el, decizia corectă este să se meargă pe calea instituțională și să se verifice rezultatele.
Bulgaria ocupă ultimul loc din lume în ceea ce privește încrederea în corectitudinea alegerilor
Expertul a remarcat că există și factorul “obișnuință” cu acest tip de încălcare a legalității alegerilor. Cu toate acestea, potrivit lui Stefanov, efectul este extreme de nociv. El a citat un studiu al rețelei internaționale Gallup, lansat cu câteva zile înainte de ziua alegerilor, conform căruia Bulgaria ocupă ultimul loc în ceea ce privește încrederea în corectitudinea alegerilor din lume. „Aceasta este o problemă foarte mare care se înrăutățește din ce în ce mai mult”, a avertizat Stefanov.
Potrivit lui Stefanov, sistemul bulgar este conceput să „atenționeze” încălcările minore, deoarece rezultatul este determinat la nivel central, nu la nivel municipal sau de circumscripție.
„Într-adevăr, 27 de voturi este o diferență foarte mică. Sistemul nu este perfect și poate merge prost la ordinea această de mărime. Dacă partidul constată astfel de erori, poate apela la Curtea Constituțională și poate începe procedura de numărare a diferitelor secții. Pentru mine, este foarte important să ne orientăm către mecanismele instituționale de rezolvare a acestor probleme”.
„Avem o problemă cu calitatea comisiilor electorale din secţiile de vot, iar această este o problemă de ani de zile”, a mai spus Ştefanov. Potrivit acestuia, CEC (Biroul Electoral Central) are un mecanism care să asigure că introducerea datelor nu poate fi influențată politic.
„Există multă îndoială și neîncredere acumulate în administrația electorală. Cred că trebuie să ne ocupăm de această problemă destul de consecvent. Modificările unilaterale în acest sens al regulilor electorale nu funcționează„.
O decizie de ridicare a pragului de intrare în Parlament nu poate fi acceptată atât de ușor.
„Dacă avem de gând să căutăm o modificare mai complexă a sistemului electoral, astfel de schimbări ar trebui făcute prin discuții publice și politici serioase și prin atingerea unui consens”.
La aceste alegeri nu există un câștigător
Potrivit lui Daniel Stefanov, la aceste alegeri nu există un câștigător. Bulgaria se află în aceeași criză politică în care era înainte de alegeri, a subliniat el. Are nevoie de un fel de guvern care să aducă pace în societate.
Conservatorii, conduşi de fostul premier Boiko Borisov, s-au clasat pe primul loc, după scrutinul de duminică, dar nu au majoritate pentru a formă un guvern stabil.
Parlamentul va fi extrem de fragmentat, după ce 9 partide au trecut pragul electoral, în condițiile unei rate de participare la vot de sub 40%.
Partidul lui Borisov a obținut 26% din voturi, înaintea liberalilor proeuropeni – cu 15% şi a naţionaliştilor pro-ruşi – cu 13%.
Boiko Borisov a deschis uşa unei apropieri de pro-ruși, dar a recunoscut că „partenerii de la Bruxelles şi Washington nu ar permite” un astfel de scenariu.