Marcel Ciolacu susține existența unor „ferme de boți” în favoarea lui Mircea Geoană”
Premierul și candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, a lansat miercuri acuzații controversate, susținând că Mircea Geoană ar beneficia de un sistem de „ferme de boți” pentru influențarea opiniei publice. Declarațiile au fost făcute într-o discuție cu jurnaliștii, dar fără a fi însoțite de dovezi concrete.
„Știam că într-o clădire există foarte multe servere. Ferme de boți pentru Geoană. Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să se sesizeze. Am transmis și celor care se ocupă azi dimineață”, a declarat Ciolacu, sugerând că această problemă este cunoscută de ceva vreme și ar necesita intervenția instituțiilor abilitate.
Aceste declarații vin la scurt timp după ce Elena Lasconi, președintele USR, dezvăluit că Geoană s-ar fi întâlnit cu Tal Hanan, un israelian cunoscut pentru operațiuni internaționale de manipulare electorală.
Întrebarea directă din dezbaterea de la Antena 3
Profitând de prezența lui Mircea Geoană la dezbaterea electorală organizată de Antena 3, Elena Lasconi a lansat o întrebare frontală: „De ce v-aţi întâlnit recent cu Tal Hanan, recunoscut şi sub numele de Jorge? Pentru cei care nu ştiu cine este Tal Hanan, este un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ care a manipulat alegerile din peste 30 de ţări din lume”. Întrebarea a surprins publicul și a ridicat suspiciuni cu privire la o posibilă legătură între Geoană și operațiuni de dezinformare digitală, în contextul unei campanii electorale marcate de intensificarea utilizării rețelelor sociale.
Geoană a negat orice întâlnire cu Tal Hanan în cadrul dezbaterii, dar Lasconi a adus ulterior precizări pe pagina sa de Facebook, susținând că deține dovezi fotografice care ar confirma prezența celor doi în același loc.
„Explicațiile sunt la Mircea Geoană”
În postarea sa, Lasconi a oferit detalii suplimentare despre Tal Hanan, prezentându-l ca fiind „deconspirat în urma unei investigații jurnalistice internaționale” ca fiind coordonatorul unor operațiuni de manipulare electorală, prin rețele de troli și prin dezinformare în social media. Potrivit acesteia, Hanan ar fi implicat în influențarea alegerilor din zeci de state prin difuzarea de informații false și decredibilizarea unor candidați. Lasconi a mai adăugat că Hanan este un fost membru al forțelor speciale israeliene, un detaliu menit să accentueze potențialul periculos al acestuia.
Pentru a-și susține afirmațiile, Lasconi a publicat trei fotografii. Prima fotografie îl arată pe Tal Hanan în fața Institutului Aspen din București, la care Geoană este președinte fondator, iar a doua fotografie îl prezintă pe Geoană împreună cu deputata PSD Ana Maria Cătăuță, într-un cadru similar. O a treia imagine, o captură din Google Street View, arată locația exactă a Institutului Aspen, sugerând o coincidență deloc întâmplătoare a prezenței celor doi în acel loc.
„Acestea sunt faptele, datele, informațiile. Explicațiile sunt la Mircea Geoană”, a concluzionat Lasconi pe Facebook, amplificând astfel presiunea asupra rivalului său.