Piața, din nou pe roșu, miercuri, la BVB, după revenirea modestă din ziua precedentă
Bursa de Valori București (BVB) a continuat, miercuri, evoluțiile negative, după ce în ziua precedent a înregistrat o revenire modestă. La jumătatea zilei, după deschiderea ringului, indicii erau în majortate în scădere.
Principalul indice al pieței, BET, era în minus cu 0,04 la sută, până la 17.497,13 puncte.
Rulajul era de 7.875.095,53 lei (1.583.029,23 euro), la un volum de 9.804.254 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în minus cu 0,05 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe minus, cu 0,09 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în scădere cu 0,14 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în minus cu 0,06 la sută, iar indice bursier BET-EF era, de asemenea, în scădere cu 0,03 la sută.
Piața a fost dominate, marți, de Acţiunile Premier Energy şi Antibiotice Iaşi, care au crescut cu 1,3%, respectiv 5,8% de la anunţul privind includerea în BET. Conpet şi operatorul BVB au pierdut de atunci 7,6%, respectiv 15%.
Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP) a înregistrat în intervalul ianuarie-septembrie 2024 o pierdere de circa 7 milioane de lei, după un profit de 6,8 milioane de lei în aceeaşi perioadă de anul trecut.
Compania a anunțat, într-un comunicat de presă, că rezultatul a fost afectat de „cheltuielile cu dobânzile, cheltuieli nerecurente generate de extinderea geografică şi impactul demarării business-ului de folii stretch Opal”.
Afacerile grupului s-au majorat cu 32% la 681 de milioane de lei, iar EBITDA (câştigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) s-a păstrat la un nivel similar cu primele trei trimestre din 2023, respectiv 45,2 milioane de lei.
Marja brută a crescut cu 28%, de la 188 milioane de lei după primele nouă luni din 2023, la 240 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2024. Dinamica a fost erodată de avansul costurilor cu salariile, transportul şi utilităţile şi de asemenea, peste 4 milioane de lei cheltuieli nerecurente, spun reprezentanţii TeraPlast.
„Trimestrul 3 a adus o accentuare a presiunilor generate în special de pieţele vestice. Acestea, împreună cu fluctuaţiile din zona decontărilor lucrărilor publice de infrastructură şi contracţia sectorului rezidenţial din România, creează un context care nu ne permite să livrăm acţionarilor creşteri semnificative imediate, în special în zona de profitabilitate. Suntem însă îndeajuns de solizi să abordăm această perioadă cu maturitate şi responsabilitate”, spune Bogdan Crăciunaş, director financiar al grupului TeraPlast.