Nicuşor Dan, reclamat la Parchet; care este motivul pentru care edilul ar putea da „cu subsemnatul” pentru abuz şi neglijenţă în serviciu
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, ar putea da „cu subsemnatul” pentru abuz şi neglijenţă în serviciu, după ce a fost reclamat la Parchet de reprezentanţi ai societăţii civile pe tema planşeului Unirii.
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunţat, miercuri, că a depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cerând declanşarea unei investigaţii cu privire la posibilele infracţiuni de neglijenţă şi abuz în serviciu comise de primarul general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, care, prin refuzul sistematic de a aproba lucrările urgente de consolidare a planşeului, pune în pericol mii de vieţi.
În sesizarea înaintată ÎCCJ, fundaţia a solicitat investigarea posibilelor încălcări ale legislaţiei privind abuzul în serviciu şi neglijenţa în serviciu, prevăzute de articolele 297 şi 298 din Codul Penal, infracţiuni ce ar putea fi reţinute în sarcina primarului general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan.
În anul 2022, în urma unui raport de specialitate întocmit de Direcţia Generală de Investiţii din PMB şi Administraţia Străzilor, primarul general avertiza că situaţia în care se află planşeul Unirii este una foarte gravă, iar lucrările de reabilitare au caracter urgent, potrivit instituţiei.
De asemenea, în referatul de aprobare privind realizarea unui parteneriat între Municipiul Bucureşti, prin Administraţia Străzilor, şi Consiliul Local al Sectorului 4, în vederea finanţării şi derulării lucrărilor de consolidare şi reabilitare a obiectivelor: Pasajul Unirii, Pod Planşeu Unirii, zonele conexe şi adiacente care asigură funcţionalitatea şi exploatarea în siguranţă a acestora, se arată că, în anii trecuţi, Administraţia Străzilor a expertizat atât Pasajul Unirii, cât şi Pod Planşeu Unirii, constatându-se grave probleme structurale, care necesită ample lucrări de consolidare şi reabilitare, motiv pentru care proiectul de hotărâre propus are un caracter urgent, ce nu poate fi amânat, adaugă sursa citată.
„Cu toate acestea, primarul general al municipiului Bucureşti a refuzat sistematic să aprobe consolidarea structurii, încălcând astfel prevederile Protocolului de Asociere între Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Străzilor, şi Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, care stabileşte colaborarea pentru realizarea lucrărilor de refacere a planşeului”, a precizat un comunicat al fundaţiei.
Semnatarii plângerii atenţionează că blocarea repetată a emiterii autorizaţiilor de construire pentru această structură intens circulată nu reprezintă doar o problemă administrativă, ci și o ameninţare directă la adresa siguranţei cetăţenilor.
De asemenea, fundaţia atrage atenţia asupra faptului că inacţiunea primarului general al Capitalei, în ciuda prevederilor clare din protocolul de asociere, reprezintă un act de neglijenţă gravă, care creează premisa unei catastrofe cu pierderi de vieţi omeneşti. Conform art. 7 alin. 16 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, autorizaţia de construire în regim de urgenţă trebuie emisă imediat în cazurile de risc public, pentru a evita dezastre majore.
„Demersul FACIAS vizează să clarifice motivele pentru care primarul general alege să ignore o situaţie de risc major pentru cetăţeni. În condiţiile în care există deja informaţii alarmante în spaţiul public, rămâne neexplicat refuzul edilului de a semna autorizaţiile necesare pentru consolidare. Ne întrebăm, aşadar, care sunt motivele pentru care Primarul General îşi asumă riscul unei catastrofe şi dacă există alte studii, încă necunoscute publicului, care ar putea justifica această decizie”, precizează organizația neguvernamentală.