Românii și austriecii sunt cei mai mulțumiți de viața lor, din Europa Centrală și de Est (studiu)
Românii și austriecii sunt cei mai mulțumiți de viața lor, din Europa Centrală și de Est, potrivit raportului Life Satisfaction in CEE 2024, dat publicităţii miercuri de Kantar România.
Studiul dezvăluie cât de mulțumiți sunt locuitorii din Europa Centrală și de Est de viața lor în general și privind diferite aspecte: familia, cariera, viața socială, veniturile sau viața politică.
Cercetarea abordează și amenințările actuale percepute de oameni, precum și atitudinea față de echilibrul dintre viața profesională și cea privată sau față de un stil de viață sănătos.
Cum este văzută lumea de azi
Lumea de astăzi este văzută ca fiind dominată de teme precum războaie, conflicte, atacuri teroriste, schimbări climatice, crize economice și un viitor, în general, incert.
Pentru români, creșterea sărăciei și polarizarea economică sunt fenomene mai îngrijorătoare decât pentru restul din regiune.
Principalele amenințări pentru o viață bună
Războiul este cea mai mare amenințare externă pentru jumătate din populația din Europa Centrală și de Est (52%), urmată de creșterile rapide și semnificative ale prețurilor bunurilor și serviciilor (37%) și de migrație, refugiați (36%).
Și pe români îi îngrijorează într-o măsură similară războiul (50%) și creșterea prețurilor (37%), dar – comparativ cu media regiunii – sunt semnificativ mai îngrijorați de: creșterea sărăciei (43% vs 29%), posibile crize alimentare sau de apă pentru perioade mai lungi (24% vs 12%) sau adâncirea diferențelor economice dintre oameni (27% vs 20%).
În ceea ce privește satisfacția generală față de viața lor, măsurată prin indicele TRIM, Austria (66), România (65) și Bulgaria (58) depășesc nivelul mediu regional de satisfacție, în timp ce în Cehia (54) satisfacția este pe medie, iar Slovacia (46) și Ungaria (36) înregistrează scoruri sub media de satisfacție pentru țările evaluate.
Românii sunt destul de aproape de nivelul din Austria al satisfacției cu viața de familie (73), însă la o distanță mai mare în privința vieții profesionale (58), dar mai ales față de cea socială (54 vs 68).
Poziția a doua în clasamentul regional în privința satisfacției poate părea contradictorie, dat fiind procentul ridicat (43%) de români îngrijorați de creșterea sărăciei și care este cu mult peste media din regiune.
Carmen Pătrașcu, CEO Kantar România, explică:
„Știm și din alte studii că românii sunt printre europenii cei mai mulțumiți de viața pe care o au. Nivelul ridicat de satisfacție cu viața de familie (77) raportat de români și în studiul realizat de noi poate indica familia drept un factor de compensare pentru diferitele lor îngrijorări. Familia oferă un sprijin emoțional și social puternic, care poate atenua efectele negative ale incertitudinii economice.
Aceste rezultate pot fi și o dovadă de realism sau de prudență: românii pot fi mulțumiți de situația lor de acum, dar se tem de viitor din cauza nesiguranței economice și a percepției de vulnerabilitate în fața schimbărilor economice. Mulți dintre ei își amintesc încă destul de bine criza din 2010”.
Cât de mult ajută banii? Influența satisfacției legate de finanțele gospodăriei asupra gradului de mulțumire cu viața în general
Satisfacția față de situația financiară a familiei urmează același tipar cu satisfacția generală față de viață, cu cele mai mari scoruri în Austria (77%), urmată de România (75%) și Bulgaria (70%), Cehia (69%) și Slovacia (64%), iar scoruri mai mici în Ungaria (52%) și doar 33% în Ucraina.