Statele Unite ale Americii sunt amenințate de o nouă epidemie. Un rezident din Iowa a murit după ce a contractat o boală virală care provoacă sângerarea ochilor, simptom asemănător cu cel de la Ebola, scrie Daily Mail. Pacientul raportat s-a întors în SUA din Africa de Vest la începutul acestei luni, se spune. De acolo „a adus” o boală cunoscută sub numele de febra Lassa, care însă este foarte rar întâlnită în SUA.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au declarat că pacientul nu s-a îmbolnăvit în timpul călătoriei. Deci riscul pentru alți pasageri ai companiei aeriene cu care călătorea este „extrem de scăzut”. Se crede că pacienții cu acest virus nu sunt contagioși până la apariția simptomelor, iar boala în sine nu se transmite prin contact întâmplător.

„Pacientul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost plasat în izolare la Centrul Medical al Universității din Iowa din Iowa City. Testele efectuate luni de Nebraska Laboratory Response Network au arătat că pacientul a murit de febră Lassa. Dacă rezultatele sunt confirmate, cazul în Iowa ar fi al nouălea caz cunoscut de febră Lassa din 1969, în rândul călătorilor care se întorc în Statele Unite din zone în care boala este comună”, se arată în raport.

În prezent, CDC ajută oficialii din domeniul sănătății să identifice persoanele care au intrat în contact cu pacientul după ce acesta a dezvoltat simptome. Cei care au fost în contact strâns vor fi monitorizați timp de trei săptămâni.

Ce se știe despre febra Lassa

Febra Lassa, cauzată de virusul Lassa, este o boală relativ comună în Africa de Vest. În fiecare an, acolo sunt depistate de la 100.000 la 300.000 de cazuri de infecție. Aproximativ 5.000 de pacienți nu supraviețuiesc.

Simptomele bolii sunt de obicei ușoare și includ febră, oboseală și dureri de cap. Cu toate acestea, la unii oameni, virusul poate provoca vărsături, dificultăți de respirație, umflarea feței și dureri de spate, piept sau stomac. În unele cazuri, se observă apariția unei sângerări din nas sau gură.

Fără tratament în timp util, boala progresează treptat, ducând la șoc, convulsii, tremur, dezorientare și comă. Un sfert dintre pacienți prezintă și surditate temporară, care revine însă, în timp.

Femeile însărcinate care se îmbolnăvesc târziu în timpul sarcinii au o probabilitate de 80% să piardă copilul sau să moară ele însele.

Virusul în sine este transmis de rozătoare și ajunge la oameni prin contactul cu urina sau fecalele animalelor infectate. În cazuri rare, poate fi transmisă între oameni prin contact direct cu sângele sau fluidele corporale ale unei persoane bolnave, prin mucoase sau pe cale sexuală.

Febra Lassa a fost numită după orașul nigerian unde medicii formați în Occident au înregistrat-o pentru prima dată în 1969.