CE a promis că va deschide „noi capitole” în negocierile UE cu Moldova, în 2025

Publicat: 01 nov. 2024, 09:05, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
CE a promis că va deschide „noi capitole” în negocierile UE cu Moldova, în 2025

Comisia Europeană a remarcat că e nevoie ca R. Moldova să depună eforturi suplimentare în lupta împotriva corupției și în domeniul „deoligarhizării”. 

Comisia Europeană (CE) a salutat referendumul din 20 octombrie din Moldova privind „perspectiva europeană” și a promis că va deschide noi capitole în procesul de negocieri, pentru admiterea republicii în Uniunea Europeană, anul viitor. Acest lucru este menționat în raportul anual al CE privind extinderea și progresul țărilor candidate la UE, publicat la Bruxelles.

„La 20 octombrie, poporul Moldovei, la un referendum constituțional privind aderarea la UE, a susținut cu o majoritate de 50,38% din voturi propunerea de a include aderarea la UE, în Constituție”, se arată în raport.

CE a remarcat că e nevoie ca R. Moldova să depună eforturi suplimentare în lupta împotriva corupției și în domeniul „deoligarhizării” și a promis „deschiderea de noi capitole de negociere cu Moldova în 2025”.

Moldova a început negocierile pentru aderarea la UE în iunie 2024. Procesul de negociere este împărțit în aproximativ 30 de secțiuni sau capitole tematice și nu este limitat în timp. Astfel, Turcia a început acest proces în octombrie 2005, iar astăzi, 19 ani mai târziu, acest proces este de fapt înghețat, deși nu a fost încheiat oficial. Raportul Comisiei Europene conține doar o declarație seacă a faptului că negocierile privind admiterea Turciei au fost înghețate din 2018 din mai multe motive, inclusiv chestiunile legate de drepturile omului și refuzul Ankarei de a urma politica externă și de sancțiuni a Bruxellesului. Dintre toate țările candidate, Turcia se află pe ultimul loc, implementând doar 5% din deciziile de politică externă ale Uniunii Europene.

Referendumul privind consolidarea constituțională a cursului Chișinăului în Uniunea Europeană a avut loc concomitent cu alegerile prezidențiale din Moldova din 20 octombrie.
Potrivit datelor finale ale Comisiei Electorale Centrale, 50,35% au votat favorabil și 49,65% au votat împotriva includerii în Constituția R. Moldova a referirilor cu privire la parcursul său european.