Poluarea aerului provoacă modificări ale creierului copiilor
Poluarea aerului afectează dezvoltarea creierului copiilor și crește riscul apariției unor boli. Este concluzia în urma analizării a 40 de studii privind impactul poluării aerului asupra creierului, transmite Sciences et Avenir.
Se știe că poluarea aerului crește riscul de a dezvolta boli respiratorii și cardiovasculare și, prin urmare, este responsabilă pentru milioane de decese premature în întreaga lume. Mai nou, experții avertizează că poluarea aerului afectează și creierul, mărind riscul de boli neurologice, ca boala Alzheimer. Și impactul negativ al poluării asupra creierului se observă și la copii. Potrivit unui studiu, realizat în 2017, copiii expuși la aerul poluat aveau probleme de memorie. De atunci, numeroase studii au elucidat consecințele poluării aerului asupra dezvoltării creierului, arătând cât de dăunătoare este aceasta.
Această lucrare a fost rezumată de cercetătorii de la Universitatea California din Davis (Statele Unite) într-o recenzie publicată în octombrie 2024 în revista Developmental Cognitive Neuroscience.
Au fost analizate aproximativ 40 de studii, majoritatea provenind din Europa, Statele Unite și Mexic. Aproape jumătate dintre acestea au fost interesate de consecințele poluării aerului asupra structurii creierului copiilor, cu rezultate alarmante. Pentru că demonstrează că expunerea la aerul poluat provoacă modificări vizibile la nivelul creierului.
De exemplu, scanările prin rezonanță magnetică (RMN) arată că expunerea la aerul poluat înainte de naștere (in uter) sau în primul an de viață a fost asociată cu o scădere a volumului materiei cenușii în cerebel (important pentru abilitățile motorii și cogniție) în adolescenţă.
Este și cazul altor zone ale creierului, a căror dimensiune ar scădea din cauza poluării aerului. Autorii acestei cercetători avertizează, totuși, că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine aceste consecințe, deoarece acestea par să varieze în funcție de poluantul în cauză și de vârsta la expunere.
Modificari la nivel molecular
Alte studii evidențiază că poluarea aerului modifică microstructura substanței albe, partea internă a creierului care leagă diferitele regiuni ale materiei cenușii (cortexul, la periferia creierului). Expunerea la poluarea aerului înainte de naștere și în timpul copilăriei ar afecta expresia acestor gene și, astfel, ar putea provoca modificări în dezvoltarea creierului. Acest lucru ar putea explica diferențele observate în structura creierului și conectivitatea neuronilor.
Risc de cancer al sistemului nervos central
Aceste modificări ale creierului cauzate de poluarea aerului ar putea avea consecințe grave asupra sănătății, în special prin creșterea riscului de a dezvolta o tumoră. Opt studii au analizat acest risc, arătând că există o incidență mai mare a tumorilor sistemului nervos central în zonele geografice cele mai expuse poluării aerului. Și patru studii, care implică autopsii, au relevat că, în a zonele mai expuse la poluare, s-au descoperit mai multe leziuni vasculare și structurale ale creierului.